Wykonanie
Ten chlebek, a może raczej ciasto jest po prostu przepyszny i zrobiony w znacznie zdrowszej,szybszej i wygodniejszej wersji , zamiast użyć soku z
pomarańczy, używamy kremowego smoothie zrobionego ze zblendowanego
pomarańcza i
jogurtu greckiego, zamiast
mąki pszennej użyłam równie delikatnej ale zdrowszej
mąki ryżowej i połączyłam ją z
mąką żytnią pełnoziarnistą, zamiast
cukru możecie dodać
ksylitol (wtedy będzie super zdrowy), ja do przepisu użyłam świeżej
żurawiny, którą bez problemu powinniście znaleźć na targu, albo w supermarkecie, ja kupiłam dużą (hodowlaną) i drobniejszą (leśną) obie smakują wyśmienicie, z reszty która mi została zrobię wkótce pyszny
pomarańczowo żurawinowy sos.

Składniki :1,5 szklanki
żurawiny świeżej2 średnie
pomarańcze3-4 łyżeczki
ksylitolu lub
cukru2 szklanki
mąki (ja użyłam 1 szklankę
mąki ryżowej i jedną żytniej pełnoziarnistej)2 łyżeczki płaskie
proszku do pieczenia lub
sody1/2 szklanki
ksylitolu lub
cukru1/2 łyżeczki
soli1
jajkojogurt grecki duży ok 330 gPrzygotowanie :
Pomarańcza blendujemy razem z 3-4 czubatymi łyżeczkami
jogurtu, przelewamy do miski i dodajemy umytą
żurawinę.Mieszamy wszystkie suche składniki (
mąkę, proszek,
cukier,
sól)Roztrzepujemy
jajko widelcem i mieszamy razem z resztą
jogurtu.Do
żurawiny z
pomarańczą dodajemy suche składniki oraz
jogurt z
jajkiem, masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( mi wyszły dwie małe keksówki) pieczemy ok 50 minut w 160 stopniach uważając by ciasto się nie przypaliło, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (gorące jest wilgotne i nie uda się go wyjąć z blaszki)
