Wykonanie

Bardzo słodki i pyszny torcik na bazie
bezy. Dodatkowym atutem tego torciku jest
polewa czekoladowa i prażone
orzechy. Na samo wspomnienie tego torcika ślinka cieknie :) Torcik rewelacyjnie pasuje do
kawy.Składniki:
bezy:4
białka150 g
cukru pudru50 g
orzechów ziemnych1 łyżeczka
soku z cytrynypolewa:½ kostki
masła4 łyżki
kakao2 łyżki
cukru2 - 3 łyżki
mlekadodatkowo:300 g
śmietanki 30%70 g
orzeszków ziemnych1 łyżka
masłaWykonanie:Przygotować
bezy:Piekarnik rozgrzać do temperatury 140 o C.
Orzechy zmielić w blenderze.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 3 koła (np. odrysować miskę lub talerz).
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce
cukru pudru.Dodać zmielone
orzechy i
sok z cytryny a następnie delikatnie wymieszać metalową łyżką.Masę delikatnie rozsmarować na narysowanych kołach.
Bezy piec z termoobiegiem przez 60 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 80 o C i suszyć jeszcze przez godzinę lub dłużej.Uprażyć
orzechy ziemne:
Masło rozpuścić na patelni a następnie dodać
orzechy.
Orzechy prażyć na średnim ogniu aż się zarumienią. Trzeba uważać żeby nie spalić
orzechów.
Orzechy ostudzić.Przygotować
polewę czekoladową: Wszystkie składniki włożyć go garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu aż wszystko się połączy i rozpuści. Polewę ostudzić.Schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno.Ostudzony blat z
bezy ułożyć na talerzu a następnie rozsmarować na nim ⅓ ubitej
śmietany.
Śmietanę polać polewą i ułożyć na niej kolejny blat. Czynności powtórzyć na pozostałych blatach.Torcik udekorować uprażonymi orzeszkami.