Wykonanie

Ponieważ dopiero wczoraj odkryłam walory smakowe sufletów, poszłam za ciosem i na bazie poprzedniego przepisu zrobiłam dziś suflet
bananowy. Świetny deser, leciutki i szybki do zrobienia, a przede wszystkim bardzo smaczny.Tym razem też użyłam kokilek o średnicy 8 cm, ale trochę niższych niż te czarne w kropeczki i trochę masy sufletowej zostało, jednak zbyt mało, by starczyło na trzeci suflet. Jeżeli dysponujecie mniejszymi naczyniami, to masy akurat wystarczy na 3 sztuki.Składniki na 2 większe lub 3 mniejsze suflety:160 g
banana, zważonego bez skórki, pokrojonego na kawałki1 łyżeczka
soku z cytryny50 g
cukru (oddzielnie 25 g i 25 g)1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1
białko, w temp. pokojowejmiękkie
masło, do wysmarowania kokilek
kakao lub
cukier puder, do posypaniaKokilki wysmarować miękkim
masłem i oprószyć
cukrem pudrem. Schować do lodówki.
Banana zmiksować z
sokiem z cytryny, 25 g
cukru oraz
mąką ziemniaczaną na gładkie purée.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC.
Białko ubić mikserem na pianę, a następnie stopniowo dodawać 25 g
cukru stale miksując, aż powstanie gęsta i lśniąca masa.Dwie łyżki purée oraz dwie łyżki piany przełożyć do osobnej miski i bardzo delikatnie wymieszać za pomocą
łopatki. Czynność powtórzyć, aż do wyczerpania składników.Masę rozdzielić pomiędzy kokilki, aż po same brzegi. Wyrównać wierzch. Brzegi naczynia wytrzeć kawałkiem papierowego ręcznika, lekko oddzielając od nich pianę. Dzięki temu suflet będzie równo rósł.Wstawić do piekarnika i piec z termoobiegiem 8-12 minut (w zależności od wielkości naczyń). Po wyjęciu posypać
kakao lub
cukrem pudrem i od razu podawać.Życzę smacznego!


