ßßß
Składniki360g mąki pszennej110g cukru + 2 łyżki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki soli720ml maślanki6 łyżek masła + odrobina do smażenia6 jajek240ml mlekaSyrop klonowy do podaniaPrzygotowanieMasło rozpuść w niewielkim garnuszku i odstaw, aby ostygło.W dużej misce wymieszaj suche składniki.W drugiej misce ubij jajka z maślanką i roztopionym masłem. Stopniowo dodawaj mieszaninę suchych składników, mieszając aby składniki się połączyły. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, więc nie ma potrzeby używać miksera – trzepaczka lub widelec wystarczą w zupełności.Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki.Rankiem rozgrzej dużą patelnię o nieprzywierającym dnie i posmaruj ją odrobiną masła.Wyjmij ciasto z lodówki, dolej mleko i wymieszaj.Nabieraj ciasto chochelką i smaż około 2-3 minuty z każdej strony.Podawaj z syropem klonowym.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Córeczka tatusia G.PaltrowZobacz także:Pankejki z borówkamiPlacuszki cynamonowe z jabłkamiPuszyste pankejki