ßßß Cookit - przepis na Gwiazdorskie naleśniki

Gwiazdorskie naleśniki

nazwa

Wykonanie

Klasyczne amerykańskie pankejki z maślanki. Nazwałam je gwiazdorskimi, z racji tego, że przepis pochodzi z książki kucharskiej słynnej gwiazdy filmowej Gwyneth Paltrow. Z podanych tu ilości wysmażysz około 40 naleśników o średnicy 5 cm – a więc całkiem sporo. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale ciasto trzeba przygotować wieczorem, aby „odpoczęło” przez noc w lodówce. Nie mam pojęcia dlaczego, ale ta metoda działa. Naleśniki są rewelacyjne!
Składniki
360g mąki pszennej
110g cukru + 2 łyżki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
720ml maślanki
6 łyżek masła + odrobina do smażenia
6 jajek
240ml mleka
Syrop klonowy do podania
Przygotowanie
Masło rozpuść w niewielkim garnuszku i odstaw, aby ostygło.
W dużej misce wymieszaj suche składniki.
W drugiej misce ubij jajka z maślanką i roztopionym masłem. Stopniowo dodawaj mieszaninę suchych składników, mieszając aby składniki się połączyły. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, więc nie ma potrzeby używać miksera – trzepaczka lub widelec wystarczą w zupełności.
Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki.
Rankiem rozgrzej dużą patelnię o nieprzywierającym dnie i posmaruj ją odrobiną masła.
Wyjmij ciasto z lodówki, dolej mleko i wymieszaj.
Nabieraj ciasto chochelką i smaż około 2-3 minuty z każdej strony.
Podawaj z syropem klonowym.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Córeczka tatusia G.Paltrow
Zobacz także:
Pankejki z borówkami
Placuszki cynamonowe z jabłkami
Puszyste pankejki
Źródło:http://mammadeli.com/2014/04/22/gwiazdorskie-nalesniki