Wykonanie
Klasyczne amerykańskie pankejki z
maślanki. Nazwałam je gwiazdorskimi, z racji tego, że przepis pochodzi z książki kucharskiej słynnej gwiazdy filmowej Gwyneth Paltrow. Z podanych tu ilości wysmażysz około 40 naleśników o średnicy 5 cm – a więc całkiem sporo. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale ciasto trzeba przygotować wieczorem, aby „odpoczęło” przez noc w lodówce. Nie mam pojęcia dlaczego, ale ta metoda działa. Naleśniki są rewelacyjne!

Składniki360g
mąki pszennej110g
cukru + 2 łyżki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
soli720ml
maślanki6 łyżek
masła + odrobina do smażenia6
jajek240ml
mlekaSyrop klonowy do podaniaPrzygotowanie
Masło rozpuść w niewielkim garnuszku i odstaw, aby ostygło.W dużej misce wymieszaj suche składniki.W drugiej misce ubij
jajka z
maślanką i roztopionym
masłem. Stopniowo dodawaj mieszaninę suchych składników, mieszając aby składniki się połączyły. Ciasto nie musi być idealnie gładkie, więc nie ma potrzeby używać miksera – trzepaczka lub widelec wystarczą w zupełności.Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na noc do lodówki.Rankiem rozgrzej dużą patelnię o nieprzywierającym dnie i posmaruj ją odrobiną
masła.Wyjmij ciasto z lodówki, dolej
mleko i wymieszaj.Nabieraj ciasto chochelką i smaż około 2-3 minuty z każdej strony.Podawaj z
syropem klonowym.Smacznego!Przepis pochodzi z książki Córeczka tatusia G.PaltrowZobacz także:Pankejki z
borówkamiPlacuszki
cynamonowe z
jabłkamiPuszyste pankejki