ßßß Cookit - przepis na Smażona kaczka

Smażona kaczka

nazwa

Wykonanie

Kiedyś kojarzyła mi się ze świętami. Teraz, kiedy świeża kaczka jest dostępna w marketach i dyskontach praktycznie na co dzień, znacznie częściej pojawia się też na moim stole. Pieczoną w całości przygotowuję jednak na bardziej uroczyste okazje (przepis znajdziesz tutaj), na co dzień doskonale sprawdzają się filety z piersi kaczki. Smażę je tak, aby miały obłędnie chrupiącą skórkę i soczyste, miękkie mięsko. Podaję z grzankami z bagietki i świeżą rukolą.
Składniki (2 porcje)
2 filety z piersi kaczki (po około 200g)
Przyprawa 5 smaków
Suszony tymianek
Sól
1/2 cytryny
Łyżeczka miodu
Przygotowanie
Ostrym nożem ponacinaj delikatnie tłuszcz na kaczce, tworząc kratkę.
Posyp filety solą, sporą szczyptą 5 smaków i suszonego tymianku.
Skrop oliwą i dokładnie natrzyj przyprawami.
Rozgrzej suchą patelnię o grubym dnie, połóż na niej filety tłuszczem w dół.
Smaż 18-20 minut, przewracając co 3-4 minuty.
W ostatnich minutach smażenia, polej skórkę płynnym miodem.
Kiedy filety będą już usmażone, skrop je sokiem z cytryny. Możesz podawać je w całości, lub pokrojone w plastry – jak wolisz.
Przepis jest zmodyfikowaną wersją jednego z dań z książki „30 minut w kuchni” J.Olivera
Zobacz także:
Pieczona kaczka
Chrupiący kurczak
Schabowy w glazurze
Źródło:http://mammadeli.com/2014/02/22/smazona-kaczka