Wykonanie
Kiedyś kojarzyła mi się ze świętami. Teraz, kiedy świeża
kaczka jest dostępna w marketach i dyskontach praktycznie na co dzień, znacznie częściej pojawia się też na moim
stole. Pieczoną w całości przygotowuję jednak na bardziej uroczyste okazje (przepis znajdziesz tutaj), na co dzień doskonale sprawdzają się
filety z piersi kaczki. Smażę je tak, aby miały obłędnie chrupiącą skórkę i soczyste, miękkie
mięsko. Podaję z grzankami z
bagietki i świeżą
rukolą.

Składniki (2 porcje)2
filety z piersi kaczki (po około 200g)
Przyprawa 5 smakówSuszony
tymianekSól1/2
cytrynyŁyżeczka
mioduPrzygotowanie
Ostrym nożem ponacinaj delikatnie tłuszcz na
kaczce, tworząc kratkę.Posyp filety
solą, sporą szczyptą 5 smaków i suszonego
tymianku.
Skrop oliwą i dokładnie natrzyj
przyprawami.Rozgrzej suchą patelnię o grubym dnie, połóż na niej filety tłuszczem w dół.Smaż 18-20 minut, przewracając co 3-4 minuty.W ostatnich minutach smażenia, polej skórkę płynnym
miodem.Kiedy filety będą już usmażone,
skrop je
sokiem z cytryny. Możesz podawać je w całości, lub pokrojone w plastry – jak wolisz.Przepis jest zmodyfikowaną wersją jednego z dań z książki „30 minut w kuchni” J.Olivera

Zobacz także:Pieczona
kaczkaChrupiący
kurczakSchabowy w glazurze