ßßß
SkładnikiNa zakwas:200g mąki żytniej typ 2000200ml ciepłej wodyNa chleb:1kg mąki żytniej typ 2000650ml ciepłej wodyŁyżka kminku100g nasion słonecznika1 i 1/2 łyżeczki soliPrzygotowanieZakwas:W szklanym litrowym słoiku wymieszaj 50g mąki i 50ml ciepłej wody. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.Przez kolejne 3 dni powtarzaj te czynności – dosypuj do zakwasu 50g mąki i dolewaj 50ml wody. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.Chleb:Gotowy zakwas przełóż do dużej miski, dodaj 500g mąki żytniej razowej i wlej 500ml przegotowanej, ciepłej wody (niegorącej!). Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Najlepiej zrób zaczyn wieczorem i odstaw do rana.Rano z gotowego zaczynu odłóż do słoika 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia. Słoik przykryj papierową serwetką i włóż do lodówki (można go przechowywać przez 10 dni). Następnym razem dokarmianie zakwasu mąką i wodą jest szybsze – trwa tylko 2 dni.W 150ml przegotowanej, dobrze ciepłej ale niegorącej wody, rozpuść półtora łyżeczki soli.Dodaj wodę z solą do zaczynu w misce, wsyp 500g mąki żytniej, kminek i słonecznik.Wymieszaj – na początek drewnianą łyżką, a później zagnieć czystymi dłońmi.Podziel ciasto na dwie części, przełóż do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.Natnij nożem, by ciasto nie popękało, posmaruj wrzątkiem, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę – na co najmniej kwadrans, po czym zmniejsz do 200 stopni.Raz jeszcze posmaruj chleby wrzątkiem, wstaw do gorącego piekarnika i piecz 55 minut.Przepis pochodzi z programu tvRewolucje na talerzu


Zobacz także:Chleb razowy na drożdżachBułeczki pszenne w 4 smakachŚniadaniowy chlebek bananowo-czekoladowy