Wykonanie
Mój mąż nazywa ten
chleb krasnoludzim – kto czytał
serię Pratchett’a o Świecie Dysku, od razu domyśli się o co chodzi. W niczym nie przypomina
pieczywa z marketów – ma pyszną chrupiącą skórkę, jest sycący i ciężki (tak ciężki, że mógłby służyć jako
broń). Przygotowywanie przez kilka dni zakwasu może być zniechęcające, ale zapewniam, że wystarczy odrobina samozaparcia i systematyczności. Przepis nie jest skomplikowany ani pracochłonny – wystarczy ustawić przypominający alarm w telefonie i uzbroić się w cierpliwość. Naprawdę warto – rezultat jest fantastyczny!

SkładnikiNa zakwas:200g
mąki żytniej typ 2000200ml ciepłej
wodyNa
chleb:1kg
mąki żytniej typ 2000650ml ciepłej
wodyŁyżka
kminku100g
nasion słonecznika1 i 1/2 łyżeczki
soliPrzygotowanieZakwas:W szklanym litrowym słoiku wymieszaj 50g
mąki i 50ml ciepłej
wody. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.Przez kolejne 3 dni powtarzaj te czynności – dosypuj do zakwasu 50g
mąki i dolewaj 50ml
wody. W
sumie zakwas rośnie przez 4 dni.
Chleb:Gotowy zakwas przełóż do dużej miski, dodaj 500g
mąki żytniej razowej i wlej 500ml przegotowanej, ciepłej
wody (niegorącej!). Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Najlepiej zrób zaczyn wieczorem i odstaw do rana.Rano z gotowego zaczynu odłóż do słoika 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia. Słoik przykryj papierową serwetką i włóż do lodówki (można go przechowywać przez 10 dni). Następnym razem dokarmianie zakwasu
mąką i
wodą jest szybsze – trwa tylko 2 dni.W 150ml przegotowanej, dobrze ciepłej ale niegorącej
wody, rozpuść półtora łyżeczki
soli.Dodaj
wodę z
solą do zaczynu w misce, wsyp 500g
mąki żytniej,
kminek i
słonecznik.Wymieszaj – na początek drewnianą łyżką, a później zagnieć czystymi dłońmi.Podziel ciasto na dwie części, przełóż do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.Natnij nożem, by ciasto nie popękało, posmaruj wrzątkiem, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny.Nastaw piekarnik na maksymalną temperaturę – na co najmniej kwadrans, po czym zmniejsz do 200 stopni.Raz jeszcze posmaruj
chleby wrzątkiem, wstaw do gorącego piekarnika i piecz 55 minut.Przepis pochodzi z programu tvRewolucje na talerzu




Zobacz także:
Chleb razowy na drożdżachBułeczki pszenne w 4 smakach
Śniadaniowy chlebek
bananowo-
czekoladowy