Wspaniała propozycja na noworoczne śniadanie – pyszny i soczysty chlebek bananowy w odświętnym wydaniu. Możesz go również podać jako sylwestrowy deser – sprawdzi się doskonale. Wydaje się prozaicznym ciastem, ale uwierz mi – smak jest niebiański. Przepis pochodzi z książki Kuchnia. Przepisy z serca domu niesławnej ostatnio Nigelli Lawson. W oryginale chlebek był z wiśniami, uznałam jednak, że w okresie świąteczno-noworocznym żurawina będzie bardziej odpowiednia.Składniki125g masła4 dojrzałe banany150g cukru2 jajka175g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej100g suszonej żurawiny100g wiórków kokosowychPrzygotowanieNastaw piekarnik na 170 stopni, wyłóż keksówkę papierem do pieczenia.W niewielkim rondelku roztop masło.Obierz banany i rozgnieć je widelcem na papkę (jeśli jesteś leniwa możesz użyć malaksera, ale uwierz mi – nie ma potrzeby).Zmiksuj cukier ze stopionym masłem, następnie nadal miksując, dodaj banany i jajka.Łyżką wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec dodaj żurawinę i wiórki kokosowe.Przełóż ciasto do przygotowanej foremki i wygładź wierzch.Piecz 45 minut.Smacznego!Bananowe muffinki w dwóch wersjachŚniadaniowe placki bananowe