Wykonanie
Jedna z niedawnych jubilatek jest od pewnego czasu weganką, co pozwala mi odkrywać zupełnie nowe możliwości w kucharzeniu. Tym razem spróbowałam upiec ciasto z
mlekiem kokosowym (ostatnio użyłam
mleka sojowego), nie mając pewności, czy rezultat będzie jadalny. Ciasto wyszło pyszne!



Składniki200g
mąki100g
cukruŁyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/2 szklanki
mleka kokosowego1/4 szklanki
oliwyGotowa
polewa czekoladowa, bezmlecznaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.Do miski wsyp wszystkie suche składniki, wymieszaj.Dodaj
mleko kokosowe i
olej, zmiksuj na gładką masę.Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Piecz 45 minut – do suchego patyczka.Kiedy ciasto przestygnie, udekoruj je
polewą czekoladową (zgodnie z instrukcjami zamieszczonymi na opakowaniu).Smacznego!Zobacz także
Mus czekoladowo –
pomarańczowy