ßßß






Składniki (2 porcje)1kg grubej soli morskiej2 jajka2 łyżki nasion kopru włoskiegoCytryna2 tuszki labraksapęczek tymiankuPrzygotowanieNagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.Wsyp sól do dużej miski i dodaj do niej 2 łyżki wody, 2 jajka, nasiona kopru włoskiego i skórkę startą z cytryny. Wymieszaj, aby uzyskać lepką masę.2/3 masy rozprowadź na dnie brytfanki lub naczynia żaroodpornego.Tuszki umyj, wnętrze każdej wypełnij tymiankiem.Ułóż ryby na soli i przykryj resztą masy tak, aby tworzyła warstwę o grubości ponad 1cm.Piecz 15 minut, po tym czasie wyjmij ryby z piekarnika i odstaw na 10 minut.Doskonale smakuje z domowymi frytkam i i lekką sałatką .Smacznego!