Wykonanie

Po raz kolejny, domowa
wędlina.Prosto, lekko i smakowicie :)Składniki:2 udźce z
indyka (bez kości)2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majerankusól peklująca i
pieprzsuszone śliwki (lub
morele)dodatkowo:folia aluminiowaWykonanie:
Mięso z udźca
indyka (2 sztuki) dokładnie oprószyć
solą peklującą,
pieprzem i
majerankiem. Natrzeć przeciśniętym
czosnkiem i ułożyć na arkuszu folii aluminiowej w kształt zbliżony do prostokąta.Wzdłuż dłuższego
boku ułożyć rząd suszonych
śliwek i/lub
moreli. Ścisło zrolować i zawinąć bardzo dokładnie w przynajmniej 3 warstwy folii aluminiowej, starając się jednocześnie uformować zgrabny, równy wałek.Trzymać w lodówce przez 24-36 godzin, aby
mięso dobrze się zamarynowało.Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni przez 40 minut. Następnie piekarnik wyłączyć, a
mięso pozostawić w środku aż całkowicie wystygnie. (Ja piekłam późno wieczorem i pozostawiłam w piekarniku na całą noc.)Przed krojeniem schłodzić dodatkowo w lodówce. (Uwaga: Pieczemy i chłodzimy
mięso nadal zawinięte w folię aluminiową!)Taka
wędlina z
indyka smakuje wspaniale z dodatkiem
chrzanu lub
sosu tatarskiego.Smacznego:)Polecam także inne
wędliny domowego wyrobu:
Biała kiełbasa
Szynka z indyka w musztardzie

Pieczone
polędwiczki wieprzowe