ßßß Cookit - przepis na BALERON Z INDYKA

BALERON Z INDYKA

nazwa

Wykonanie

Po raz kolejny, domowa wędlina.
Prosto, lekko i smakowicie :)
Składniki:
2 udźce z indyka (bez kości)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
sól peklująca i pieprz
suszone śliwki (lub morele)
dodatkowo:
folia aluminiowa
Wykonanie:
Mięso z udźca indyka (2 sztuki) dokładnie oprószyć solą peklującą, pieprzem i majerankiem. Natrzeć przeciśniętym czosnkiem i ułożyć na arkuszu folii aluminiowej w kształt zbliżony do prostokąta.
Wzdłuż dłuższego boku ułożyć rząd suszonych śliwek i/lub moreli. Ścisło zrolować i zawinąć bardzo dokładnie w przynajmniej 3 warstwy folii aluminiowej, starając się jednocześnie uformować zgrabny, równy wałek.
Trzymać w lodówce przez 24-36 godzin, aby mięso dobrze się zamarynowało.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni przez 40 minut. Następnie piekarnik wyłączyć, a mięso pozostawić w środku aż całkowicie wystygnie. (Ja piekłam późno wieczorem i pozostawiłam w piekarniku na całą noc.)
Przed krojeniem schłodzić dodatkowo w lodówce. (Uwaga: Pieczemy i chłodzimy mięso nadal zawinięte w folię aluminiową!)
Taka wędlina z indyka smakuje wspaniale z dodatkiem chrzanu lub sosu tatarskiego.
Smacznego:)
Polecam także inne wędliny domowego wyrobu:
Biała kiełbasa
Szynka z indyka w musztardzie
Pieczone polędwiczki wieprzowe
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/04/18/baleron-z-indyka