ßßß
Po raz kolejny, domowa wędlina.Prosto, lekko i smakowicie :)Składniki:2 udźce z indyka (bez kości)2 ząbki czosnku1 łyżeczka majerankusól peklująca i pieprzsuszone śliwki (lub morele)dodatkowo:folia aluminiowaWykonanie:Mięso z udźca indyka (2 sztuki) dokładnie oprószyć solą peklującą, pieprzem i majerankiem. Natrzeć przeciśniętym czosnkiem i ułożyć na arkuszu folii aluminiowej w kształt zbliżony do prostokąta.Wzdłuż dłuższego boku ułożyć rząd suszonych śliwek i/lub moreli. Ścisło zrolować i zawinąć bardzo dokładnie w przynajmniej 3 warstwy folii aluminiowej, starając się jednocześnie uformować zgrabny, równy wałek.Trzymać w lodówce przez 24-36 godzin, aby mięso dobrze się zamarynowało.Piec w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni przez 40 minut. Następnie piekarnik wyłączyć, a mięso pozostawić w środku aż całkowicie wystygnie. (Ja piekłam późno wieczorem i pozostawiłam w piekarniku na całą noc.)Przed krojeniem schłodzić dodatkowo w lodówce. (Uwaga: Pieczemy i chłodzimy mięso nadal zawinięte w folię aluminiową!)Taka wędlina z indyka smakuje wspaniale z dodatkiem chrzanu lub sosu tatarskiego.Smacznego:)Polecam także inne wędliny domowego wyrobu:Biała kiełbasa
Szynka z indyka w musztardzie
Pieczone polędwiczki wieprzowe