Wykonanie

Kolejne danie, które „robi się samo”!
Jagnięcina przygotowana wg tego przepisu jest miękka i bardzo aromatyczna. Pięknie pachnie
rozmarynem i
czosnkiem. Danie to jedli z apetytem nawet Ci, którzy twierdzą, że
jagnięciny nie lubią!Uwaga:)Warto jest upiec od razu większą ilość
mięsa, nie tylko wtedy gdy chcemy je podać na przyjęciu. Upieczona i zamrożona razem z sosem
jagnięcina może być przechowywana w zamrażarce nawet do 2 miesięcy! Jeśli dodatkowo zamrozimy
mięso w porcjach „dla jednej osoby”, to obiado-kolację możemy
mieć gotową w 10 minut kiedy tylko chcemy:)Składniki:
Jagnięcina (
udziec lub
łopatka) – 4 porcje
Czarne oliwki – garść
Rozmaryn (świeży lub suszony) -1 łyżka
Czosnek – 3-4 ząbki
Natka pietruszki (drobno pokrojona) – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Sól i
pieprz – do smakuWykonanie:Przyprawione
solą i
pieprzem mięso ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypać obficie
rozmarynem i
natkę. Dorzucić także kilka
oliwek oraz pokrojone ząbki
czosnku. Na koniec całość polać
oliwą, przykryć przykrywką (lub folią aluminiową) i zostawić na ok 24 godziny w lodówce.Piec w 190 stopniach przez 2 godziny (cały czas przykryte). Można podać od razu po upieczeniu, lub nawet następnego dnia podgrzane w mikrofali.Smacznego:)