ßßß Cookit - przepis na JAGNIĘCINA Z OLIWKAMI

JAGNIĘCINA Z OLIWKAMI

nazwa

Wykonanie

Kolejne danie, które „robi się samo”!
Jagnięcina przygotowana wg tego przepisu jest miękka i bardzo aromatyczna. Pięknie pachnie rozmarynem i czosnkiem. Danie to jedli z apetytem nawet Ci, którzy twierdzą, że jagnięciny nie lubią!
Uwaga:)
Warto jest upiec od razu większą ilość mięsa, nie tylko wtedy gdy chcemy je podać na przyjęciu. Upieczona i zamrożona razem z sosem jagnięcina może być przechowywana w zamrażarce nawet do 2 miesięcy! Jeśli dodatkowo zamrozimy mięso w porcjach „dla jednej osoby”, to obiado-kolację możemy mieć gotową w 10 minut kiedy tylko chcemy:)
Składniki:
Jagnięcina (udziec lub łopatka) – 4 porcje
Czarne oliwki – garść
Rozmaryn (świeży lub suszony) -1 łyżka
Czosnek – 3-4 ząbki
Natka pietruszki (drobno pokrojona) – 2 łyżki
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Sól i pieprz – do smaku
Wykonanie:
Przyprawione solą i pieprzem mięso ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę posypać obficie rozmarynem i natkę. Dorzucić także kilka oliwek oraz pokrojone ząbki czosnku. Na koniec całość polać oliwą, przykryć przykrywką (lub folią aluminiową) i zostawić na ok 24 godziny w lodówce.
Piec w 190 stopniach przez 2 godziny (cały czas przykryte). Można podać od razu po upieczeniu, lub nawet następnego dnia podgrzane w mikrofali.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/05/08/jagniecina-z-oliwkami