Wykonanie
Wczoraj wieczorem zaprezentowałam Wam pyszny chlebek
truskawkowy z
orzechami laskowymi. Teraz pragnę Wam pokazać pyszny idealnie z nim się komponujący dodatek –
masło z
truskawkami. Tutaj zainspirowała mnie znów Catherine Fulvio – Catherine’s Family Kitchen .Jest to znakomity dodatek do ciast, a także różnego rodzaju
pieczywa. Mnie smakiem bardzo przypomina
lody truskawkowe. Przepis jest banalny. Pamiętajcie tylko, aby wyjąć kostkę
masła z lodówki na przynajmniej 2 godziny przed kręceniem tego słodkiego przysmaku.

MASŁO
TRUSKAWKOWESkładniki:200 g miękkiego
masła150 g
truskawek2 łyżki
syropu klonowego2 łyżki
cukru pudru1.
Truskawki dokładnie umyć, osuszyć i wyszypułkować. Rozgnieść w garnku/misce tłuczkiem do
ziemniaków.2. Do
truskawek dodać
masło,
cukier oraz
syrop klonowy. Zmiksować wszystko blenderem na gładką masę.3. Rozłożyć masę do dwóch miseczek (u mnie sufletówki), przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.Zarówno przy robieniu ciasta i
masła truskawkowego, jak i przy fotografowaniu, miałam obserwatorkę. Dostała oczywiście kilka truskaweczek, które bardzo lubi. Je tylko takie wiejskie, niesypane. Innych nie ruszy

Chlebek
truskawkowy i masełko świetnie sprawdzą się podczas dzisiejszego Dnia Taty. Polecam !