Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Przepyszna babeczka łaciata ...Ucierane z
morelami i ... »Nie ma nic smaczniejszego niż to ciacho - stwierdzenie mojej córki . Przyznaję jej rację , ciasto jest przepyszne na cukrze brzozowym inaczej
ksylitol.1,5 szklanki
mąki ziemniaczanej4
jaja25 dag
masłaszklanka
ksylitolu Kłos-pol1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo :odsączone
śliwki z kompotu litrowegoWykonanie Ciasta ze
śliwkami bez glutenowe :W tym cieście najważniejsze jest by wszystko wykonać według wskazówek !!!!!! Inaczej wyjdzie zakalec jak zrobicie po swojemu .Ubijamy całe
jaja ze szklanką
ksylitolu( inaczej
cukier brzozowy dietetyczny ).Aby upewnić się czy konsystencja jest idealna wkładamy palec do masy jajecznej i smakujemy jeśli będą grudki
cukru nawet te najmniejsze to dalej miksujemy ( ma być puch bez najmniejszej grudki).Rozpuszczamy
masło i zostawiamy do schłodzenia ma być (zimne lecz płynne).Przesiewamy
mąkę ziemniaczaną z
proszkiem do pieczenia centralnie nad misą z
jajami i mieszamy , trudne troszkę mieszać i przesiewać .Jednak jest to najlepszy sposób na te ciacho więc zalecamNa końcu dodajemy
masło i dalej mieszamy
łopatką.Formę wykładamy papierem do pieczenia.Przekładamy prawie całą masę do formy i układamy
śliwki z kompotu ( odsączcie je porządnie i najlepiej delikatnie oprószyć
mąką ziemniaczaną tylko ten środek co kładziecie na ciacho. Ja posypałam pszenna ale lepiej ziemniaczana niech będzie skoro to ma być ciasto bez glutenu.Polewamy pozostałym ciachem na wierzchu cieniutko bardzo.Piekłam prawie godzinę w 170 stopniach. Jednak radzę wam sprawdzać patyczkiem , czasem piecze się szybciej :)Jak wyjdzie wam zakalec to znaczy , ze nie robiliście według wskazówek , wtedy nie
miejcie pretensji.Moje ciacho wyszło puszyste i pyszne .Po upieczeniu zmieliłam 2 łyżki
ksylitolu i posypałam jeszcze na wierzchu , ależ pycha mówię wam.





wtorek, 18 sierpnia 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter