Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu
« Produkty EKO- logiczne ...
Bułeczki z
serem »
Troszkę
buraków zostało zrobionych . Powsadzałam w słoiczki takie mniejsze od
dżemu . Będą na zimę jak znalazł ,
będę miała do zupy i do ziemniaczków .
Składniki :
5 kg
buraków - już startych
1 szklanka
ksylitolu Kłos-Pol
1 szklanka
octu 10%
2 łyżki
soliKrok po kroku wykonanie :
Dokładnie myjemy
buraki i obcinamy końcówki .
Wkładamy
buraki do garnka i zalewamy
wodą , gotujemy ( w moim przypadku 2 godziny ,
buraków z 6 kg dobrze było jak nie trochę więcej, gar był wielki aluminiowy ).
Po ugotowaniu przełożyłam
buraki do zimnej
wody , nałożyłam rękawiczki gumowe i szybko je obierałam , były gorące i parzyły ale wtedy najlepiej schodzi z nich skórka.
Pokroiłam
buraki jeszcze gorące w mniejsze kawałki do wielkiej michy wkładałam , cały czas w rękawiczkach.
Mieliłam na średnich oczkach do michy wielkiej blaszanej .
Dodałam
ksylitol jedna szklankę wsypałam (w moim wykonaniu prosto z woreczka w którym miałam
ksylitol )
Dodałam
ocet też jedną szklankę.
Wsypałam
soli i mieszałam do połączenia składników.
Zostawiłam na dwie godziny by przeszły
buraczki.
Wkładałam do słoiczków , zakręcałam i pasteryzowałam od zagotowania
wody z 8-10 minut :)
Pyszne będą do zupy i do drugiego dania , przydadzą się też do
śledzie w
majonezie i ogóreczkiem kiszonym :)



niedziela, 23 sierpnia 2015, rozowakuchnia
poleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie

Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie reksio740@wp.pl

Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter