ßßß
Z wycinaniem świetnie poradziła sobie moja córeczka.Ciasteczka świetnie smakują ze szklanką ciepłego mleka, co nasuwa mi pomysł że można by było upiec takie gwiazdki dla Mikołaja.Składniki:- 3/4 kostki zimnego masła- około 3i 1/2 szklanki mąki krupczatki (może być też zwykła mąka pszenna)- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 szklanka cukru pudru- 3 jajka- 1 łyżka jogurtu naturalnego- 3 łyżki płynnego mioduMasło posiekać w kostkę rozetrzeć z cukrem pudrem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wyrobić z masłem dodając resztę składników. Ciasto uformować w kulę, wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać partiami, wycinać za pomocą foremek gwiazdki.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciastka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg), aż nabiorą złotobrązowego koloru.