Wykonanie
Z wycinaniem świetnie poradziła sobie moja córeczka.
Ciasteczka świetnie smakują ze szklanką ciepłego
mleka, co nasuwa mi pomysł że można by było upiec takie gwiazdki dla Mikołaja.Składniki:- 3/4 kostki zimnego
masła- około 3i 1/2 szklanki
mąki krupczatki (może być też zwykła
mąka pszenna)- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 szklanka
cukru pudru- 3
jajka- 1 łyżka
jogurtu naturalnego- 3 łyżki płynnego
mioduMasło posiekać w kostkę rozetrzeć z
cukrem pudrem.
Mąkę przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia, wyrobić z
masłem dodając resztę składników. Ciasto uformować w kulę, wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać partiami, wycinać za pomocą foremek gwiazdki.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim
ciastka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg), aż nabiorą złotobrązowego koloru.