Wykonanie
Nie ma jak smak domowej
wędliny,która gości na moim
stole bardzo często.A dzięki uprzejmości firmy Tradismak
mogę cieszyć się częściej takimi frykasami.
Golonkę przygotowałam w szynkowarze,która wyszła pyszna,aromatyczna i soczysta w smaku.Idealna na karnawałowe przyjęcia którą możemy podać na zimnej płycie.Jednym słowem niebo w gębie :)

składniki1,2 kg
golonki wieprzowej3 łyżki mieszanki sułtańskiej Tradismak
sól Kamis
pieprz Kamis

wykonanieZ
golonki wyjmuję kość, oddzielam
mięso do skóry, kroje na mniejsze kawałki. Każdy kawałek
mięsa obficie posypujemy
mieszanką przypraw, ,
solą i
pieprzem. Tak przygotowane
mięso z
golonki odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.Na dno
szynkowara wkładamy kawałki
golonki,jeden na drugi zamykamy pokrywką zakładamy sprężynkę,odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce.Do garnka wlewamy
wodę,na dno wkładamy szmatkę wstawiamy
szynkowar.Zagotowujemy następnie na wolnym ogniu gotujemy około 80-90 minut.Po ugotowaniu odstawiamy
szynkowar zamknięty w chłodne miejsce,najlepiej na noc.Rano zdejmujemy klamrę zabezpieczająca i polewamy
szynkowar wrzącą
woda.Obracamy i wyskakuje nam na deskę naszą
golonkę. Pod wpływem gorącej
wody galaretka może trochę się rozpuścić należy naszą
wędlinę schować do lodówki.