Wykonanie
Składniki dla 2 osób:2
golonkibutelka
piwaprzyprawy do gotowania -
sól,
ziele angielskie,
listek laurowy,
pieprz ziarnisty
przyprawy do natarcia -
sól,
papryka słodka i ostra,
pieprz młotkowany
Golonki wymyć, jeżeli zostały jakieś resztki szczeciny, trzeba je nad ogniem wypalić i znowu
golonkę wymyć, włożyć do garnka, dodać
przyprawy, zalać
wodą i gotować ok. 1,5 godziny.
Wywaru nie wylewamy, można z niego zrobić zupę np. TAKĄ .Przestudzoną
golonkę nacieramy
przyprawami, wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy
piwem, zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy 2 godziny pod przykryciem, odkrywamy i dopiekamy w wyżej temperaturze (200 stopni) przez 30 minut.Smacznego!