ßßß Cookit - przepis na Golonka pieczona w piwie

Golonka pieczona w piwie

nazwa

Wykonanie

Składniki dla 2 osób:
2 golonki
butelka piwa
przyprawy do gotowania - sól, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz ziarnisty
przyprawy do natarcia - sól, papryka słodka i ostra, pieprz młotkowany
Golonki wymyć, jeżeli zostały jakieś resztki szczeciny, trzeba je nad ogniem wypalić i znowu golonkę wymyć, włożyć do garnka, dodać przyprawy, zalać wodą i gotować ok. 1,5 godziny. Wywaru nie wylewamy, można z niego zrobić zupę np. TAKĄ .
Przestudzoną golonkę nacieramy przyprawami, wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy piwem, zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy 2 godziny pod przykryciem, odkrywamy i dopiekamy w wyżej temperaturze (200 stopni) przez 30 minut.
Smacznego!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2013/11/golonka-pieczona-w-piwie.html