ßßß Cookit - przepis na Jodełka z olejem rzepakowym

Jodełka z olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Boże Narodzenie kojarzy nam się z białymi świętami,pogoda temu nie sprzyja, przygotowałam ciasto z namiastka białego puchu o nazwie jodełka. Ciasto wyszło bardzo pyszne,lekkie jak puch delikatne w smaku rozpływające się w ustach.Jodełkę możecie przygotować na święta na Sylwestra. W karnawale też zachwyci waszych gości.Wygląd jest wspaniały jak również smakuje wyśmienicie.Mojej rodzinie bardzo smakowało,na pewno go powtórzę może coś jeszcze dodam,ale w takim wydaniu jest pycha. Dodatkowo wykorzystałam do przygotowania ciasta nasz produkt bardzo zdrowy olej rzepakowy.,a dlaczego?Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we krwi.
Składniki
12 dag mąki
20 dag cukru
6 jajek
2łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
Na krem
1 budyń waniliowy
1/2 litra mleka
20 dag masła
15 dag cukru pudru
10 dag wiórek kokosowych
25 ml kieliszek amaretto
Wykonanie
Do miski wkładamy żółtka,cukier następnie ubijam na puszystą masę.W drugiej misce ubijam masę z białek.Do masy jajecznej dodaję delikatnie ubite białka,dodać mąkę,kakao i olej rzepakowy. delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 30cm x 30 cm piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15-20 minut..
Krem
Do garnka wlewamy mleko na którym gotujemy budyń według przepisu.Do miski wkładamy masło,dodajemy cukier ucieramy na puszystą masę,dodajemy ostudzony budyń,wiórki i alkohol.
Składanie ciasta
Blat ciasta smarujemy kremem, kroimy na 4 paski 4cm,6cm,8cm,12 cm następnie układamy na folii aluminiowej w piramidkę,przekroić pionowo w dół,złożyć tak by powstały ukośne linie.Ciasto polewamy polewą posypujemy wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/12/jodeka-z-olejem-rzepakowym.html