Wykonanie
Boże Narodzenie kojarzy nam się z białymi świętami,pogoda temu nie sprzyja, przygotowałam ciasto z namiastka białego puchu o nazwie jodełka. Ciasto wyszło bardzo pyszne,lekkie jak puch delikatne w smaku rozpływające się w ustach.Jodełkę możecie przygotować na święta na Sylwestra. W karnawale też zachwyci waszych gości.Wygląd jest wspaniały jak również smakuje wyśmienicie.Mojej rodzinie bardzo smakowało,na pewno go powtórzę może coś jeszcze dodam,ale w takim wydaniu jest pycha. Dodatkowo wykorzystałam do przygotowania ciasta nasz produkt bardzo zdrowy
olej rzepakowy.,a dlaczego?Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 dlatego od dawna gości w mojej kuchni,dzięki temu z rodziną utrzymujemy stały poziom cholesterolu we
krwi.

Składniki12 dag
mąki20 dag
cukru6
jajek2łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki
kakaoNa krem1
budyń waniliowy1/2 litra
mleka20 dag
masła15 dag
cukru pudru10 dag wiórek
kokosowych25 ml kieliszek
amarettoWykonanieDo miski wkładamy
żółtka,
cukier następnie ubijam na puszystą masę.W drugiej misce ubijam masę z
białek.Do masy jajecznej dodaję delikatnie ubite
białka,dodać
mąkę,
kakao i
olej rzepakowy. delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 30cm x 30 cm piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 15-20 minut..KremDo garnka wlewamy
mleko na którym gotujemy
budyń według przepisu.Do miski wkładamy
masło,dodajemy
cukier ucieramy na puszystą masę,dodajemy ostudzony
budyń,wiórki i
alkohol.Składanie ciastaBlat ciasta smarujemy kremem, kroimy na 4 paski 4cm,6cm,8cm,12 cm następnie układamy na folii aluminiowej w piramidkę,przekroić pionowo w dół,złożyć tak by powstały ukośne linie.Ciasto polewamy polewą posypujemy wiórkami kokosowymi.