Wykonanie
Nigdy wcześniej nie przekładałam murzynka masą, ale tym razem postanowiłam tak zrobić. Efekt nie był może zbyt zaskakujący pierwszego dnia, gdyż , jak dla mnie, ciasto było trochę za słodkie. Lecz po następnej nocy leżakowania w lodówce, okazało się, że ciasto nabrało specyficznego smaku i wszyscy byli pod wrażeniem. Więc, jeśli ktoś wypróbuje przepis, należy ciasto odstawić na dwie doby do lodówki, po tym czasie można delektować się wspaniałym smakiem:) Polecam:)
Składniki:1 kostka
masła2 szklanki
cukru4 łyżki
kakao1/2 szklanki
mleka4
jajka2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:1 masa krówkowa o smaku
kokosowym1 kostka
masłaWykonanie:Z
masła,
cukru,
mleka i
kakao ugotować
czekoladę. Wystudzić, odlać 3/4 szklanki
czekolady do polania ciasta. Do pozostałej masy czekoladowej dodawać po 1
żółtku na na przemian z
mąką i ucierać. Wcześniej
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Gotowe ciasto przelać na duża blachę i piec ok 50 min w 160'-170'C. Po upieczeniu, wystudzić ciasto i przekroić na pół. Masę
krówkową ucierać, dodając po łyżce miękkie
masło. Masą przełożyć ciasto,wierzch ciasta polać odlaną wcześniej
czekoladą i odstawić na 2 doby w chłodne miejsce.