Wykonanie
Jakie
wędliny możemy kupić w sklepie wszyscy wiemy,pełno w niej chemii,bez smaku,staram się ich nie kupować,jeśli już się zdecydują kupić to u sprawdzonych dostawców.Pochodzę z rodziny, w której robi się domowe
wędliny, do których jestem przyzwyczajona,które bardzo lubię i polecam..Kilka lat temu będąc na wycieczce kupiłam dwa
szynkowary okrągłe, o których zapomniałam.Jakiś czas temu zobaczyłam u jednej blogerki Uli, która mnie zainspirowała do przygotowania szyneczki,Zrobiłam wyszła pyszna,jedynym minusem był kształt, z którego byłam średnio zadowolona.Z pomocą przyszła firma Tradismak klik k
tóra zajmuje się sprzedażą sprzętu do wyrobów domowych i produkcją przypraw.Moim marzeniem był
szynkowar prostokątny,które spełniła firma Tradismak,dziękuję bardzo.Szynkowar/praska jest to urządzenie ze stali nierdzewnej, w którym możemy gotować domowe wyroby,cieszyć się ich smakiem,dokładnie znamy skład produktów z jakich została wykonana nasza
wędlina.Moja kuchnia jest różnorodna,preferuję zdrowe dietetyczne
wędliny,jako pierwszą przygotowałam
szynkę z drobiu.
Składniki40dag udźca z
indyka40 dag piersi z
indyka1 duża łyżka
przyprawy Sułtańskiej
sól,
pieprz do smaku.wykonanie
Mięso dokładnie myjemy następnie kroimy na paski różniej grubości.Pokrojony
drób przekładamy do miski dodajemy
przyprawy, dokładnie mieszamy.Przykrywamy folią, by
mięso bardziej przeszło
przyprawami,odstawiamy na dwie godziny w chłodne miejsce.Do
szynkowara wkładamy woreczek foliowy u mnie był to woreczek na mrożonki.Do woreczka wkładamy paseczki
mięsa w dowolnej kombinacji,woreczek szczelnie zamykamy
szynkowar odstawiamy na pół godziny.Do garnka wlewamy
wodę na dno wkładamy ściereczkę na to stawiamy
szynkowar,po zagotowaniu gotujemy na wolnym ogniu około 1.5 godziny w zależności od rodzaju
mięsa.Bardzo dobrym rozwiązaniem jest termometr,który pozwala nam kontrolować temperaturę.Postaram sie przybliżyć w kolejnych postach jak gotować mając termometr.Wyjmujemy
szynkowar z garnka,studzimy pozostawiamy w chłodnym miejscu na noc.Rano wyjmujemy naszą
szynkę drobiową z
szynkowara,bardzo nam ułatwia woreczek foliowy.
Szynka jest bardzo zdrowa,dietetyczna i mega aromatyczna jest pysznaDo gotowych mieszanek przypraw podchodzę bardzo ostrożnie,tym razem postanowiłam wypróbować gotowe mieszanki
marki Tradismak.Nie zawiodłam się na nich,są rewelacyjne, bardzo aromatyczne,mamy możliwość sprawdzenia co mają w składzie.Przekonałam sie do nich,teraz przygotowując domowe
wędliny z
szynkowara będę używać gotowych mieszanek Tradismak.
Na koniec porównam dwa
szynkowary okrągły i prostokątny( przepraszam za brak zdjęć postaram się w najbliższym czasie nadrobić)Szynkwary różnia się kształtem,jakością wykonania,wielkością.W tym porównaniu zdecydowanie wygrał prostokątny.Po pierwsze jest mniejszy(80-90dag
mięsa) możemy robić częściej świeże
wędliny,kształt prostokątny ułatwia nam wykonanie wielu kombinacji,struktur,które będą cieszyć nasze oko. Jakość wykonania, materiał ,praska wykonana jest ze stali nierdzewnej. W tym porównaniu zdecydowanie wygrywa
szynkowar prostokątnyJedyny minus, który może sprawić kłopot to wyjęcie podkładki z
szynkowara.Z tym można sobie poradzić(bardzo dobrze sobie z tym radzi haczyk, który służy do wyjmowania mieszadła w wypiekaczu do
chleba)Jestem bardzo zadowolona z
szynkowara, mieszanek, jak również kontaktu ze sklepem polecam.Myślę ze warto zainwestować w
szynkowar, ponieważ zyskujemy zdrowe świeże
wędliny, których na pewno nie dostaniemy w sklepie.W planach kolejne przepisy, które sa genialne już dziś zapraszam.Do końca tygodnia powinien pojawić się kolejny przepis z
szynkowara