ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa babka parzona

Drożdżowa babka parzona

nazwa

Wykonanie

Wpadamy coraz bardziej w świąteczny nastrój, dlatego dziś kolejna propozycja Wielkanocna, czyli pa rz ona babka drożdżowa.
składniki
50 dag mąki
13 dag masła
15 dag cukru
5 żółtek
6 dag drożdży
1 szklanka mleka sojowego Alpro można też użyć zwykłego mleka 3.2 %
laska wanilii Kamis
wykonanie
1/2 szkl mleka podgrzać z laską wanilii, potem ją wyjąć, mleko przestudzić następnie dodać drożdże, cukier i mąkę przygotować rozczyn. Pozostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować pozostałe mleko sojowe i zalać nim około połowę przygotowanej ilości mąki. Zaparzoną mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką, aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie, połączyć z rozczynem i pozostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z wyrośniętą zaparzoną mąką, dodać resztę mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopione i ostudzone masło. Wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/3 jej wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia po czym piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z formy wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Do babki użyliśmy mleka sojowego Alpro, o kremowej konsystencji, będącego źródłem wapnia oraz witamin B2, B12 i D. Ziarna soi używane w produktach Alpro pochodzą głównie z Francji i jest to soja niepoddawana zabiegom GMO. Jest uprawiana w zgodzie z naturą.
Więcej o Alpro i produktach znajdziecie tu: http://sklep.sante.pl/pl/c/Produkty- sojowe/5
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/03/drozdzowa-babka-parzona.html