Wykonanie

Wpadamy coraz bardziej w świąteczny nastrój, dlatego dziś kolejna propozycja Wielkanocna, czyli pa rz ona babka drożdżowa.składniki50 dag
mąki13 dag
masła15 dag
cukru5
żółtek6 dag
drożdży1 szklanka
mleka sojowego Alpro można też użyć zwykłego
mleka 3.2 %
laska wanilii Kamis

wykonanie1/2 szkl
mleka podgrzać z
laską wanilii,
potem ją wyjąć,
mleko przestudzić następnie dodać
drożdże,
cukier i
mąkę przygotować rozczyn. Pozostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Zagotować pozostałe
mleko sojowe i zalać nim około połowę przygotowanej ilości
mąki. Zaparzoną
mąkę dokładnie rozetrzeć łyżką, aby nie powstały grudki, a gdy przestygnie, połączyć z rozczynem i pozostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z
cukrem i połączyć z wyrośniętą zaparzoną
mąką, dodać resztę
mąki i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania wlać roztopione i ostudzone
masło. Wyrabiać ciasto tak długo aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem do 1/3 jej wysokości i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia po czym piec 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu z formy wystudzić, posypać
cukrem pudrem lub polukrować.Do babki użyliśmy
mleka sojowego Alpro, o kremowej konsystencji, będącego źródłem wapnia oraz witamin B2, B12 i D. Ziarna soi używane w produktach Alpro pochodzą głównie z Francji i jest to
soja niepoddawana zabiegom GMO. Jest uprawiana w zgodzie z naturą.Więcej o Alpro i produktach znajdziecie tu: http://sklep.sante.pl/pl/c/Produkty- sojowe/5