Wykonanie
Przełom stycznia i lutego to okres, w którym
pomarańcze smakują mi najlepiej, bo są niezwykle soczyste, słodkie, a do tego sprzedawane w atrakcyjnych cenach. Ponadto
pomarańcze są doskonałym źródłem wit. C, tak potrzebnej w tej
porze roku.
Sałatka z
pomarańczy i
daktyli jest naprawdę warta grzechu :). Niby
sałatka, ale mi tu pasuje nazwa carpaccio z
pomarańczy. Przepisy z
pomarańczami :
herbata z
pomarańczą,
cynamonem i
anyżemgrzane
piwo z
pomarańczą .inspiracja
1-2
pomarańcze2-3
daktyle2 łyżki
soku z cytrynyłyżka
mioduszczypta
cynamonuszczypta
imbirupół
granatuPomarańcze obrać ze skórki i albedo, pokroić na plastry.
Daktyle pokroić na paseczki.Na płaski talerz wyłożyć
pomarańcze, na nie rozsypać
daktyle i nasionka
granatu.Skropić
sokiem z cytryny, posypać
cynamonem i
imbirem.Polać
miodem.