Wykonanie
Najprostsze
lody wegańskie, tym razem dwuskładnikowe - z
banana i
śmietanki z
nerkowców ( przepis tutaj). Bazą tradycyjnych
lodów jest
śmietanka kremówka zaparzana
żółtkami, w wegańskich zastąpi ją
śmietanka z
nerkowców.
Nerkowce ze względu na swój orginalny, delikatny słodki smak są znakomitą bazą deserów. Warto je jeść, ponieważ pod względem zawartości magnezu, fosforu, cynku i żelaza wygrywaja ze wszystkimi innymi
orzechami. Te
lody są znakomitą okazją, by wprowadzić je do diety.
Składniki na 4 porcje:4 średnie
banany250 g
śmietany z
nerkowców1 łyżka
mioduWykonanie:
banany pokroić w plasterki, ułożyć pojedyńczo w woreczku foliowym i zamrozićzamrożone plasterki
bananów wymieszać ze
śmietaną z
nerkowców i zblendować, bądź ręcznym blenderem-żyrafą lub najlepiej i najszybciej w blenderze szybkoobrotowym. Zmieloną w blenderze masę można od razu gałkować. Same są bardzo smaczne, a jeszcze lepsze z
owocową polewą.SMACZNEGO !Uwagi:
Orzechy nerkowca (Cashews) lepiej kupować w paczkach, a nie te sprzedawane luzem na wagę. Te w paczkach są chronione przed światłem, wilgocią i powietrzem, dzięki
czemu spowalnia się szkodliwy dla nich proces utleniania.Uważaj na
nerkowce, które mają pleśniowy, stęchły smak. W takich orzechach mogą znajdować się pleśnie zw. aflatoksynami, będące przyczyną poważnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego