Wykonanie
Trochę kuchni włoskiej - Spaghetti aglio,
olio e peperoncino. Krótko mozna powiedziec: takie proste a takie dobre. Wbrew pozorom (duzej ilosci
czosnku) nie jest to danie wyłączające nas z kontaktów międzyludzkich :) Powiedziałabym nawet, że ilosc
czosnku można jeszcze zwiększyc.Składniki (2 porcje):250 g
makaronu spaghetti (uzyłam
razowego)osolona
woda do ugotowania
makaronuSos:9 łyżek dobrej
oliwy z oliwek2,5 łyżki pokrojonego w małe plasterki
czosnku (ok. pół dużej główki)1 łyżka
ostrej papryczki - czuszki - pokrojonej w plasterki, razem z pestkami1 łyżka
natki pietruszkikilka listków swieżej
bazyliiopcjonalnie takze: mały kawałek startego
parmezanuWykonanie:Wstawic
wodę na
makaron, posolic.Pokroic
czosnek i czuszkę na plasterki.
Zioła (
bazylię,
natkę pietruszki) poszatkowac. Zetrzec kawałeczek
parmezanu.Do gotującej się
wody wrzucic
makaron. Gotowac krócej niż al dente (jesli do al dente producent zaleca 7 minut, gotowac 5 minut -
makaron dogotuje się jeszcze na patelni razem z sosem).Na patelni rozgrzac
oliwę, wrzucic pokrojony
czosnek i czuszkę. Podsmazac ok. 4 minuty (
czosnek się zezłoci). Odcedzic
makaron, natychmiast dodac do sosu na patelni, pomieszac i smazyc jeszcze ok. 2 minuty. Dodac swieże
zioła. Można dodatkowo popieprzyc i posolic. Podawac.