ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ostrą papryczką

Spaghetti z oliwą, czosnkiem i ostrą papryczką

nazwa

Wykonanie

Trochę kuchni włoskiej - Spaghetti aglio, olio e peperoncino. Krótko mozna powiedziec: takie proste a takie dobre. Wbrew pozorom (duzej ilosci czosnku) nie jest to danie wyłączające nas z kontaktów międzyludzkich :) Powiedziałabym nawet, że ilosc czosnku można jeszcze zwiększyc.
Składniki (2 porcje):
250 g makaronu spaghetti (uzyłam razowego)
osolona woda do ugotowania makaronu
Sos:
9 łyżek dobrej oliwy z oliwek
2,5 łyżki pokrojonego w małe plasterki czosnku (ok. pół dużej główki)
1 łyżka ostrej papryczki - czuszki - pokrojonej w plasterki, razem z pestkami
1 łyżka natki pietruszki
kilka listków swieżej bazylii
opcjonalnie takze: mały kawałek startego parmezanu
Wykonanie:
Wstawic wodę na makaron, posolic.
Pokroic czosnek i czuszkę na plasterki. Zioła (bazylię, natkę pietruszki) poszatkowac. Zetrzec kawałeczek parmezanu.
Do gotującej się wody wrzucic makaron. Gotowac krócej niż al dente (jesli do al dente producent zaleca 7 minut, gotowac 5 minut - makaron dogotuje się jeszcze na patelni razem z sosem).
Na patelni rozgrzac oliwę, wrzucic pokrojony czosnek i czuszkę. Podsmazac ok. 4 minuty (czosnek się zezłoci). Odcedzic makaron, natychmiast dodac do sosu na patelni, pomieszac i smazyc jeszcze ok. 2 minuty. Dodac swieże zioła. Można dodatkowo popieprzyc i posolic. Podawac.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/10/spaghetti-z-oliwa-czosnkiem-i-ostra.html