Wykonanie
Dodatek obiadu, zamiast
ziemniaków, przynajmniej w mojej kuchni. Warzywo o niskim indeksie glikemicznym, a więc można jeść do woli :). Użyłam mrożonki, w sezonie oczywiście można dać świeży
kalafior - średniej wielkości - umyć, podzielić na małe różyczki i dalej postępować jak w przepisie.Składniki (2 porcje):450 gram
mrożonego kalafiorabulion (może być z kostki)2-3 płaskie łyżki gęstej
śmietany albo
jogurtu (dałam
śmietanę 9%)
sól,
pieprz, odrobina mielonej
gałki muszkatołowejWykonanie:Zamrożony
kalafior wrzucamy do wrzącego
bulionu (ewentualnie dosalamy - w zależności od
bulionu), gotujemy ok. 10 minut - do miękkości. Odcedzamy. Miksujemy (albo przecieramy przez sito), dodajemy
sól,
pieprz, gałkę i
śmietanę. Ponownie miksujemy albo mieszamy.