Wykonanie

Sezon na
dynię w pełni. U mnie
dynia głównie w postaci zupy i
dżemu, może przyjdzie
pora na coś więcej np.
dyniowe ciasto, którego nie piekłam jeszcze, bo
ciasteczka dyniowe już tak.Pierwszy
dżem zrobiłam taki, z
daktylami, dzisiejszy jest bez
daktyli, bo wybrałam do niego słodkie
jabłka.Poprzedni
dżem wykorzystałam jako nadzienie do naleśników, dzisiejszy jako dodatek do
ryżu.Składniki na 1-2 porcje:* ok. 500 g dyni* 3 niewielkie
jabłka Golden Delicious*
sok z cytryny* 1 cm świeżego
imbiru*
mleczko kokosowe* 2 duże
śliwki suszone*
ryż basmati - na porcję
daję 3-4 łyżki surowego
Dynię pokroiłam na części i upiekłam w piekarniku. Obrałam ze skórki i wrzuciłam razem z pokrojonymi
jabłkami i
imbirem do rondelka. Prażyłam do czasu aż
jabłka się rozpadły. Dosmaczyłam
sokiem z cytryny i zmiksowałam.Do ugotowanego (10 minut)
ryżu dodałam odrobinę
mleczka kokosowego, a do
dżemu pokrojone
śliwki suszone.Jak zwykle pycha było:)


"Luksus to przede wszystkim odporność na pokusy, które naszego życia nie upiększają, lecz je zaśmiecają."Alexander von Schonburg