Wykonanie

Swoją przygodę z pieczeniem
chleba zaczynałam od gotowych mieszanek. Tak było najłatwiej i najszybciej, ale jak to mówią apetyt rośnie w miarę jedzenia ! Postanowiłam bardziej szczegółowo zapoznać się z tematem pieczenia
chleba, zaopatrzyć w różne rodzaje
mąki. Szczególnie gdy poczytałam sobie co zawierają kupowane przeze mnie mieszanki: różne ulepszacze i wypełniacze. Zrezygnowałam więc ze sklepowych mieszanek, choć czasami taka gotowa mieszanka bardzo ułatwia życie, gdy chcemy upiec
chleb na szybko.Ostatnio trafiłam na stronę
Chleb na zdrowie i "z pewną taka nieśmiałością" postanowiłam zaryzykować upieczeni
chleba z gotowej mieszanki. Przekonała mnie informacja, że mieszanka zawiera naturalnie składniki bez konserwantów, GMO ani GMM.Zdecydowałam się upiec
chleb żytni litewski z
ziarnami słonecznika i z
kminkiem. Mieszanki fajnie się prezentują w brązowych ekologicznych papierowych torbach, w które są zapakowane. Są bardzo łatwe w użyciu, instrukcja wypieku jest prosta i czytelna.
Chleb ładnie wyrósł, co widać na zdjęciach i bardzo nam smakował.

Składniki:200 g + 300 g ciepłej
wodyOpakowanie zewnętrzne zawiera 3
torebki:
mieszankę chlebową, nasiona i
drożdże
Wykonanie:Zawartość średniej
torebki, która zawiera ziarna zalewamy 200 g ciepłej
wody o temperaturze 50 stopni C i odstawiamy do namoczenia na 2 godziny. Po tym czasie nasiona odcedzamy na sicie.Do miski w której będziemy wyrabiać ciasto wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek, odcedzone ziarna i wlewamy 300 g
wody o temperaturze 30 stopni C. Następnie ciasto wyrabiamy przez 20 minut mikserem, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do fermentowania.Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piekli
chleb, u mnie była to keksówka, po czym odstawiamy znowu do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tuż przed włożeniem
chleba piekarnik spryskujemy
wodą przez 5 sekund i pieczemy
chleb przez około 35 minut.Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
