Wykonanie

Mam dla was dzisiaj pyszny chlebek, który zrobiłam z gotowej mieszanki. Mam tak czasami, że potrzebuje upiec szybko
chleb, a tego ze sklepu to raczej nie kupuje. I zawsze mam w szafie dwie, trzy takie gotowe mieszanki do upieczenia
chleba, są naprawdę fajne i zawierają tylko te dobre składniki -
mąkę, zakwas, słód,
sól.Do zrobienia w piekarniku lub maszynie do
chleba. Takie gotowe mieszanki to również bardzo fajny pomysł dla osób, które nie umieją same piec
chleba. Tutaj wystarczy dodać
mąkę i
drożdże, zamieszać i wyrobić i upiec. Chlebek jest pyszny i naprawdę szybko się go robi.Zapraszam :-)Składniki:- gotowa
mieszanka Chleb Wiejski (od Naturalnie Zdrowe)- 300 g ciepłej
wody- 9 g świeżych
drożdżyWykonanie:Do miski wlewamy ciepłą
wodę (max 37 stopni) i rozpuszczamy w niej
wodę. Odstawiamy na 10 minut. Gotową mieszankę do
chleba wsypujemy do misy i dodajemy
wodę z
drożdżami. Wrabiamy ciasto - ja zostawiłam wyrabianie ciasta na
chleb mojemu pomocnikowi (mikser z hakiem). Ciasto zostawiamy pod przykryciem na 30 minut, następnie blaszkę keksową (30 cm) smarujemy
olejem i wykładamy nasze ciasto na
chleb. Ponownie przykrywamy i odstawiamy na 1 -1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, grzanie góra-dół i wstawiamy blaszkę z
chlebem na 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy go 30-40 minut, aż się ładnie zarumieni. Upieczony
chleb studzimy na kratce.

