ßßß
Print RecipeDanie Dania główne, DodatkiKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania30 minut
Risotto z chorizoPrint RecipeDanie Dania główne, DodatkiKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania30 minutSkładniki1 szklanka ryżu Arborio3 szklanki bulionu drobiowego(może być z kostki)4 szt. suszonych grzybów20 g masła2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin1/3 szklanki białego wina(wytrawnego lub stołowego)30 g chorizo4 szt. suszonych pomidorów w zalewie2 łyżki tertego parmezanu1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki mielonego pieprzuPorcje: osobySposób przygotowaniaPotrawę zaczynamy od przygotowania bulionu. Jeśli nie mamy czasu ugotować sami bulionu drobiowego korzystamy z takiego z kostki rosołowej. Do bulionu dodajemy suszone grzyby, gotujemy (około 5 minut) i trzymamy cały czas na małym ogniu aby podczas robienia risotto bulion był cały czas gorący,Dużą patelnię (wysoką) z grubym dnem rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej połowę masła i oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojone na cienkie plastry chorizo i smażymy około 3 minut na średnim ogniu. Chorizo zabarwi tłuszcz na czerwono dzięki zawartej w sobie papryce. Wyjmujemy chorizo na talerzykNa patelnię wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy do zeszklenia. Następnie wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko ryżu było obtoczone w maśle z oliwą.Wlewamy na patelnię wino, mieszamy aż do wyparowania płynu. Kiedy wino odparuje dolewamy do ryżu systematycznie po miarce bulionu (ja wlewam małą chochelką) i delikatnie mieszając czekamy aż ryż wchłonie rosołek. Czynność powtarzamy do całkowitego wykorzystania bulionu. Pod koniec wlewania bulionu wrzucamy podsmażone chorizo i pokrojone suszone pomidory.Kiedy cały bulion zostanie wlany do risotto, zawartość patelni mieszamy jeszcze przez minutkę i odstawiamy na chwilę (nie dłużej niż 2 - 3 minuty) aby potrawa odpoczęła i do końca wchłonęła bulion. W tym czasie dodajemy drugą połowę masła, mieszamy. Na koniec dodajemy tarty parmezan oraz przyprawy. Mieszamy i wykładamy na talerze.Recipe NotesDo risotto podajemy wino, najlepiej to którego użyliśmy podczas gotowania. Risotto może stanowić danie samo w sobie, być pierwszym daniem lub dodatkiem do dania głównego.Share this Recipe