ßßß Cookit - przepis na Risotto z chorizo

Risotto z chorizo

nazwa

Wykonanie

Risotto to danie, w którym wyjątkowo chętnie jako miary używam nie gramów, nie mililitrów a szklanek. W tym konkretnym przepisie, a raczej daniu nie ma znaczenia jakiej pojemności jest szklanka, czy jest to 240 ml czy 300. Tutaj liczy się zasada, że jedna szklanka ryżu (koniecznie ryżu na risotto) wypije 3 szklanki bulionu. Do risotto najlepiej dodać do 1/3 szklankę wina (dla tych co upijają ziarenka ryżu co ja polecam, bo potrawa nabiera charakteru).
Print Recipe
Danie Dania główne, Dodatki
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Czas gotowania
30 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Czas gotowania
30 minut
Risotto z chorizo
Print Recipe
Danie Dania główne, Dodatki
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Czas gotowania
30 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Czas gotowania
30 minut
Składniki
1 szklanka ryżu Arborio
3 szklanki bulionu drobiowego(może być z kostki)
4 szt. suszonych grzybów
20 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1/3 szklanki białego wina(wytrawnego lub stołowego)
30 g chorizo
4 szt. suszonych pomidorów w zalewie
2 łyżki tertego parmezanu
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
Potrawę zaczynamy od przygotowania bulionu. Jeśli nie mamy czasu ugotować sami bulionu drobiowego korzystamy z takiego z kostki rosołowej. Do bulionu dodajemy suszone grzyby, gotujemy (około 5 minut) i trzymamy cały czas na małym ogniu aby podczas robienia risotto bulion był cały czas gorący,
Dużą patelnię (wysoką) z grubym dnem rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej połowę masła i oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojone na cienkie plastry chorizo i smażymy około 3 minut na średnim ogniu. Chorizo zabarwi tłuszcz na czerwono dzięki zawartej w sobie papryce. Wyjmujemy chorizo na talerzyk
Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy do zeszklenia. Następnie wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko ryżu było obtoczone w maśle z oliwą.
Wlewamy na patelnię wino, mieszamy aż do wyparowania płynu. Kiedy wino odparuje dolewamy do ryżu systematycznie po miarce bulionu (ja wlewam małą chochelką) i delikatnie mieszając czekamy aż ryż wchłonie rosołek. Czynność powtarzamy do całkowitego wykorzystania bulionu. Pod koniec wlewania bulionu wrzucamy podsmażone chorizo i pokrojone suszone pomidory.
Kiedy cały bulion zostanie wlany do risotto, zawartość patelni mieszamy jeszcze przez minutkę i odstawiamy na chwilę (nie dłużej niż 2 - 3 minuty) aby potrawa odpoczęła i do końca wchłonęła bulion. W tym czasie dodajemy drugą połowę masła, mieszamy. Na koniec dodajemy tarty parmezan oraz przyprawy. Mieszamy i wykładamy na talerze.
Recipe Notes
Do risotto podajemy wino, najlepiej to którego użyliśmy podczas gotowania. Risotto może stanowić danie samo w sobie, być pierwszym daniem lub dodatkiem do dania głównego.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/risotto-chorizo