Wykonanie
Risotto to danie, w którym wyjątkowo chętnie jako miary używam nie gramów, nie mililitrów a szklanek. W tym konkretnym przepisie, a raczej daniu nie ma znaczenia jakiej pojemności jest szklanka, czy jest to 240 ml czy 300. Tutaj liczy się zasada, że jedna szklanka
ryżu (koniecznie
ryżu na risotto) wypije 3 szklanki
bulionu. Do risotto najlepiej dodać do 1/3 szklankę
wina (dla tych co upijają ziarenka
ryżu co ja polecam, bo potrawa nabiera charakteru).

Print RecipeDanie Dania główne, DodatkiKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania30 minut

Risotto z chorizoPrint RecipeDanie Dania główne, DodatkiKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania30 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania30 minutSkładniki1 szklanka
ryżu Arborio3 szklanki
bulionu drobiowego(może być z kostki)4 szt.
suszonych grzybów20 g
masła2 łyżki
oliwy z oliwek extra virgin1/3 szklanki
białego wina(wytrawnego lub stołowego)30 g chorizo4 szt.
suszonych pomidorów w zalewie2 łyżki tertego
parmezanu1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki mielonego
pieprzuPorcje: osobySposób przygotowaniaPotrawę zaczynamy od przygotowania
bulionu. Jeśli nie mamy czasu ugotować sami
bulionu drobiowego korzystamy z takiego z
kostki rosołowej. Do
bulionu dodajemy
suszone grzyby, gotujemy (około 5 minut) i trzymamy cały czas na małym ogniu aby podczas robienia risotto
bulion był cały czas gorący,Dużą patelnię (wysoką) z grubym dnem rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej połowę
masła i
oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojone na cienkie plastry chorizo i smażymy około 3 minut na średnim ogniu. Chorizo zabarwi tłuszcz na czerwono dzięki zawartej w sobie
papryce. Wyjmujemy chorizo na talerzykNa patelnię wrzucamy posiekaną
cebulkę i smażymy do zeszklenia. Następnie wsypujemy
ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko
ryżu było obtoczone w
maśle z
oliwą.Wlewamy na patelnię
wino, mieszamy aż do wyparowania płynu. Kiedy
wino odparuje dolewamy do
ryżu systematycznie po miarce
bulionu (ja wlewam małą chochelką) i delikatnie mieszając czekamy aż
ryż wchłonie rosołek. Czynność powtarzamy do całkowitego wykorzystania
bulionu. Pod koniec wlewania
bulionu wrzucamy podsmażone chorizo i pokrojone
suszone pomidory.Kiedy cały
bulion zostanie wlany do risotto, zawartość patelni mieszamy jeszcze przez minutkę i odstawiamy na chwilę (nie dłużej niż 2 - 3 minuty) aby potrawa odpoczęła i do końca wchłonęła
bulion. W tym czasie dodajemy drugą połowę
masła, mieszamy. Na koniec dodajemy tarty
parmezan oraz
przyprawy. Mieszamy i wykładamy na talerze.Recipe NotesDo risotto podajemy
wino, najlepiej to którego użyliśmy podczas gotowania. Risotto może stanowić danie samo w sobie, być pierwszym daniem lub dodatkiem do dania głównego.Share this Recipe