Wykonanie
Ogromnie zasmakowały mi frytki ze słodkich
ziemniaków, dlatego postanowiłam sprawdzić czy tak samo oczaruje mnie puree z
batatów. Zdecydowanie tak :).Niesamowity jest już sam wygląd. Cudownie intensywny
pomarańcz wręcz kusi i zaprasza na ucztę. Sam smak wzbogacony
ostrą papryką i
czosnkiem idealnie pasuje zarówno do drobiu jak i do
mięsa czerwonego.

Print RecipeDanie DodatkiKuchnia AmerykańskaPorcje4 osobyPorcje4 osoby

Puree z
batatówPrint RecipeDanie DodatkiKuchnia AmerykańskaPorcje4 osobyPorcje4 osobySkładniki4 szt.
batatów 1 - 1,5 kg1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
ostrej papryki2 ząbki wyciśniętego
czosnku(opcjonalnie)2 łyżki
śmietany 18% lub 22%2 łyżki
masłaPorcje: osobySposób przygotowania
Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki (przyspieszy to gotowanie), włożyć do zimnej osolonej
wody. Ugotować do miękkości (mi zajęło to około 25 minut).
Ziemniaki odcedzić. Wrzucić do miksera lub blendera i wraz z
przyprawami,
śmietaną oraz
masłem zmiksować ba puree. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Czosnek jest opcjonalnie ponieważ nie do każdego dania będzie pasował.Share this Recipe