ßßß Cookit - przepis na Puree z batatów

Puree z batatów

nazwa

Wykonanie

Ogromnie zasmakowały mi frytki ze słodkich ziemniaków, dlatego postanowiłam sprawdzić czy tak samo oczaruje mnie puree z batatów. Zdecydowanie tak :).
Niesamowity jest już sam wygląd. Cudownie intensywny pomarańcz wręcz kusi i zaprasza na ucztę. Sam smak wzbogacony ostrą papryką i czosnkiem idealnie pasuje zarówno do drobiu jak i do mięsa czerwonego.
Print Recipe
Danie Dodatki
Kuchnia Amerykańska
Porcje
4 osoby
Porcje
4 osoby
Puree z batatów
Print Recipe
Danie Dodatki
Kuchnia Amerykańska
Porcje
4 osoby
Porcje
4 osoby
Składniki
4 szt. batatów 1 - 1,5 kg
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki
2 ząbki wyciśniętego czosnku(opcjonalnie)
2 łyżki śmietany 18% lub 22%
2 łyżki masła
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki (przyspieszy to gotowanie), włożyć do zimnej osolonej wody. Ugotować do miękkości (mi zajęło to około 25 minut).
Ziemniaki odcedzić. Wrzucić do miksera lub blendera i wraz z przyprawami, śmietaną oraz masłem zmiksować ba puree. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Czosnek jest opcjonalnie ponieważ nie do każdego dania będzie pasował.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/puree-z-batatow