ßßß Cookit - przepis na Mazurek z kajmakiem

Mazurek z kajmakiem

nazwa

Wykonanie

Nie taki diabeł straszny jak go malują. Podobnie można powiedzieć o mazurkach, a przynajmniej o tym. Wersja super szybka i super łatwa jest z gotowym kajmakiem, jeśli jednak potrzebujemy wyzwań kajmak możemy zrobić sami :), ale jeśli jesteście niecierpliwi wybierzcie wariant numer 1.
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania
20 minut
Mazurek z kajmakiem
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania
20 minut
Składniki
Ciasto
170 g mąki pszenne
80 g mąki z
50 g cukru
150 g masła zimnego
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 szt. żółtek
Masa
1/2 puszki masy kajmakowej(lub ugotowanego mleka skondesowanego słodzonego)
1/2 szklanki bakalii(do ozdabiania)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera i wyrobić do momentu uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ostawić do lodówki na około 1 godzinę.
Po godzinie wyjąć ciasto, rozwałkować, wyciąć okrąg o średnicy około 22 cm, wałkiem i palcami ukształtować jajo (opcjonalnie). Z reszty ciasta powycinać wzroki (np. kwiatki lub listki). Przykleić na białko. Ostawić na około 20 - 30 minut.
Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawić ciasto około na 15 - 20 minut (do zarumienienia). Ciasto wyjąć i ostudzić.
Masa
Jeśli używamy mleka skondensowanego należy je gotować (w puszce) w wodzie (pilnować by puszka była cały czas zanurzona) na małym ogniu przez 2 godziny, odstawić do wystygnięcia.
Masę kajmakową rozprowadzamy na upieczonym cieście. Dekorujemy bakaliami, rozkruszonymi bezami itp.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/mazurek-z-kajmakiem