Wykonanie
Nie taki diabeł straszny jak go malują. Podobnie można powiedzieć o mazurkach, a przynajmniej o tym. Wersja super szybka i super łatwa jest z gotowym
kajmakiem, jeśli jednak potrzebujemy wyzwań kajmak możemy zrobić sami :), ale jeśli jesteście niecierpliwi wybierzcie wariant numer 1.

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania20 minut

Mazurek z
kajmakiemPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania20 minutSkładnikiCiasto170 g
mąki pszenne80 g
mąki z50 g
cukru150 g
masła zimnego2 łyżki kwaśnej
śmietany2 szt.
żółtekMasa1/2 puszki masy kajmakowej(lub ugotowanego
mleka skondesowanego słodzonego)1/2 szklanki
bakalii(do ozdabiania)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaCiastoWszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera i wyrobić do momentu uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ostawić do lodówki na około 1 godzinę.Po godzinie wyjąć ciasto, rozwałkować, wyciąć okrąg o średnicy około 22 cm, wałkiem i palcami ukształtować
jajo (opcjonalnie). Z reszty ciasta powycinać wzroki (np. kwiatki lub listki). Przykleić na
białko. Ostawić na około 20 - 30 minut.Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawić ciasto około na 15 - 20 minut (do zarumienienia). Ciasto wyjąć i ostudzić.MasaJeśli używamy
mleka skondensowanego należy je gotować (w puszce) w wodzie (pilnować by puszka była cały czas zanurzona) na małym ogniu przez 2 godziny, odstawić do wystygnięcia.Masę kajmakową rozprowadzamy na upieczonym cieście. Dekorujemy
bakaliami, rozkruszonymi
bezami itp.Share this Recipe