ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania20 minut
Mazurek z kajmakiemPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania20 minutSkładnikiCiasto170 g mąki pszenne80 g mąki z50 g cukru150 g masła zimnego2 łyżki kwaśnej śmietany2 szt. żółtekMasa1/2 puszki masy kajmakowej(lub ugotowanego mleka skondesowanego słodzonego)1/2 szklanki bakalii(do ozdabiania)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaCiastoWszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera i wyrobić do momentu uzyskania jednolitej kuli ciasta. Ostawić do lodówki na około 1 godzinę.Po godzinie wyjąć ciasto, rozwałkować, wyciąć okrąg o średnicy około 22 cm, wałkiem i palcami ukształtować jajo (opcjonalnie). Z reszty ciasta powycinać wzroki (np. kwiatki lub listki). Przykleić na białko. Ostawić na około 20 - 30 minut.Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawić ciasto około na 15 - 20 minut (do zarumienienia). Ciasto wyjąć i ostudzić.MasaJeśli używamy mleka skondensowanego należy je gotować (w puszce) w wodzie (pilnować by puszka była cały czas zanurzona) na małym ogniu przez 2 godziny, odstawić do wystygnięcia.Masę kajmakową rozprowadzamy na upieczonym cieście. Dekorujemy bakaliami, rozkruszonymi bezami itp.Share this Recipe