Wykonanie
Jako dziecko nie lubiłam
sałat,
pomidorów i
cebuli, a do nie dawna nie przepadałam za
mozzarellą. Zdecydowanie wyznaję zasadę, że do pewnych smaków człowiek dorasta, dlatego
drodzy rodzice, nie poddawajcie się i idąc za przykładem francuskich matek namawiajcie dzieci do próbowania, ale nie do zjadania.Jednak ja nie o tym chciałam. Jak już pokochałam te składniki, to zaczęłam je ze sobą łączyć. Dodatkowo wyznaję zasadę, że sałatki powinny być szybkie. I tak pojawiła się w moim menu domowym ta
sałatka z
mozzarelli. Jest błyskawiczna.Aha w przepisach dot.
sałat typu
rukola czy
roszponka stosuję miarę garści, bo tak je nakładam :). Tu nie jest aż tak istotna dokładność.
Print RecipeDanie DodatkiKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minut
Błyskawiczna
sałatka z
mozzarelląPrint RecipeDanie DodatkiKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutSkładniki2 garści
sałat(mieszane np
rukola,
roszponka)6 szt. dużych
pomidorków koktajlowych(lub 1
pomidor)1/2 szt. kulki
mozzarelli1/2 szt.
cebuli(delikatnej)2 łyżki kremu balsamico1 łyżka
miodu(opcjonalnie)1 łyżka
octu winnegoPorcje: osobySposób przygotowania
Sałaty wrzucić do miski, dodać pokrojone na ćwiartki
pomidorki, a
cebulę w piórka. Dodać pokrojoną na kawałki
mozzarellę, polać kremem balsamico.Jeśli nie mamy kremu balsamico możemy sos zrobić sami. Należy w tym celu wymieszać
ocet z
miodem. Polewać przed samym podaniem.Share this Recipe