Wykonanie

Przepis na te tartę znalazłam kilka lat temu w internecie. Jest to ponoć tradycyjny wielkanocny deser z Australii.
Tarta z
musem czekoladowym jest deserem łatwym, pysznym i robiącym ogromne wrażenie. Wygląda i smakuje obłędnie. Ja jak to ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis dodając
owocową nutę ponieważ ilość
czekolady może być dla niektórych przytłaczająca.

Print RecipeDanie DeseryKuchnia AustraliaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time5 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time5 minut 5 godzin

Australijska
tarta z
musem czekoladowymPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AustraliaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time5 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive
Time5 minut 5 godzinSkładnikiSpód20 szt. markiz(typu Oreo, Neo)70 g
masła(miękkiego)
Krem czekoladowy350 g
czekolady(deserowa, min. 50%
kakao)750 ml
śmietany 30%(schłodzonej)1 łyżeczka pasty waniliowej(opcjonalnie)1 słoik dżemu/konfitury(malinowy/truskawkowy/wiśniowy)3 łyżki wiórek
czekoladowych(
tarta czekolada)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaSpódPiekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę na tartę 20 - 23 cm delikatnie natłuścić
masłem.
Ciastka rozkruszyć blenderem, dodać
masło, wymieszać na jednolitą masę.Blachę wyłożyć masą z
ciastek, wstawić do piekarnika na 5 - 6 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.Masa czekoladowaPołamać
czekoladę w kostkę. Szklankę (250 ml)
śmietany zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić
czekoladę i wymiesza do powstania jednolitej, gładkiej i lśniącej masy. Ostudzić do temperatury pokojowej.Pozostałą
śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem
wanilii. Partiami dodać wystudzoną masę
czekoladową, mieszając delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej puszystej masy czekoladowej.Wystudzony spód posmarować
dżemem, a następnie wyłożyć
krem czekoladowy. Wstawić do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).Tartę wyjąć 10 minut przed podaniem, posypać wiórkami czekoladowymi (tartą
czekoladą - smak dowolny).Share this Recipe