ßßß
Przepis na te tartę znalazłam kilka lat temu w internecie. Jest to ponoć tradycyjny wielkanocny deser z Australii.Tarta z musem czekoladowym jest deserem łatwym, pysznym i robiącym ogromne wrażenie. Wygląda i smakuje obłędnie. Ja jak to ja troszeczkę zmodyfikowałam przepis dodając owocową nutę ponieważ ilość czekolady może być dla niektórych przytłaczająca.
Print RecipeDanie DeseryKuchnia AustraliaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time5 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time5 minut 5 godzin
Australijska tarta z musem czekoladowymPrint RecipeDanie DeseryKuchnia AustraliaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time5 minut 5 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania Passive Time5 minut 5 godzinSkładnikiSpód20 szt. markiz(typu Oreo, Neo)70 g masła(miękkiego)Krem czekoladowy350 g czekolady(deserowa, min. 50% kakao)750 ml śmietany 30%(schłodzonej)1 łyżeczka pasty waniliowej(opcjonalnie)1 słoik dżemu/konfitury(malinowy/truskawkowy/wiśniowy)3 łyżki wiórek czekoladowych(tarta czekolada)Porcje: porcjiSposób przygotowaniaSpódPiekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę na tartę 20 - 23 cm delikatnie natłuścić masłem.Ciastka rozkruszyć blenderem, dodać masło, wymieszać na jednolitą masę.Blachę wyłożyć masą z ciastek, wstawić do piekarnika na 5 - 6 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.Masa czekoladowaPołamać czekoladę w kostkę. Szklankę (250 ml) śmietany zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić czekoladę i wymiesza do powstania jednolitej, gładkiej i lśniącej masy. Ostudzić do temperatury pokojowej.Pozostałą śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem wanilii. Partiami dodać wystudzoną masę czekoladową, mieszając delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej puszystej masy czekoladowej.Wystudzony spód posmarować dżemem, a następnie wyłożyć krem czekoladowy. Wstawić do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).Tartę wyjąć 10 minut przed podaniem, posypać wiórkami czekoladowymi (tartą czekoladą - smak dowolny).Share this Recipe