Wykonanie

To ważne pytanie dla wszystkich fanów
czekolady :) Roztopioną
czekoladę możemy bowiem wykorzystać do polewania lub ozdabiania wypieków, dodawać do ciast lub kremów, przygotować gorącą
czekoladę do picia lub zrobić
czekoladowe fondue maczając w niej
truskawki lub
banany.
Czekolada do topienia powinna być dobrej jakości. A jeśli chcemy łączyć kilka
czekolad, niech będą jednej
marki.Roztopioną
czekoladę można utemperować – polecam wpis na ten temat .Zatem jak prawidłowo roztopić
czekoladę, by się nie zwarzyła? Najlepszą metodą jest roztapianie w kąpieli
wodnej.Potrzebne rzeczyszklana, czysta miskagarnek z gorąca
wodąWykonaniełamiemy lub siekamy
czekoladę na małe kawałki, aby rozpuszczała się równomiernie.następnie umieszczamy
czekoladę w czystej i suchej, szklanej lub metalowej misce. Jeśli w szklanej, to wybierzmy grubsze szkło, któremu nie zaszkodzi wyższa temperatura.miskę umieszczamy na garnku z delikatnie wrzącą
wodą – na najniższym możliwym ogniu. Miska w żadnym wypadku nie może się stykać z lustrem
wody – tak naprawdę rozpuszczamy
czekoladę za pomocą pary
wodnej, a nie gorącej
wody.dajmy
czekoladzie czas, by roztopiła się powoli. Możemy ją delikatnie przemieszać od czasu do czasu, ale najlepiej zostawić ją w spokoju.bardzo ważne jest, by temperatura naszej
czekolady nie przekroczyła 46ºC (w przypadku białej i
mlecznej, a 48ºC w przypadku gorzkiej), bo
czekolada się zwarzy. Możemy to kontrolować za pomocą termometru lub sprawdzając temperaturę
czekolady na nadgarstku (ma dawać odczucie delikatnego ciepła).musimy również uważać, by do
czekolady nie dostała się nawet odrobina
wody.Opublikowano: 12 sierpnia 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Jak poprawnie obrać
owoc granatu?

Co to jest temperowanie
czekolady i jakie
daje korzyści?

Z wizytą na planie „Księgowej w kuchni” i wywiad z
Marią Ożgą

Pomysł na prezent:
ciastka DIY z etykietą do pobraniaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus