ßßß
To ważne pytanie dla wszystkich fanów czekolady :) Roztopioną czekoladę możemy bowiem wykorzystać do polewania lub ozdabiania wypieków, dodawać do ciast lub kremów, przygotować gorącą czekoladę do picia lub zrobić czekoladowe fondue maczając w niej truskawki lub banany.Czekolada do topienia powinna być dobrej jakości. A jeśli chcemy łączyć kilka czekolad, niech będą jednej marki.Roztopioną czekoladę można utemperować – polecam wpis na ten temat .Zatem jak prawidłowo roztopić czekoladę, by się nie zwarzyła? Najlepszą metodą jest roztapianie w kąpieli wodnej.Potrzebne rzeczyszklana, czysta miskagarnek z gorąca wodąWykonaniełamiemy lub siekamy czekoladę na małe kawałki, aby rozpuszczała się równomiernie.następnie umieszczamy czekoladę w czystej i suchej, szklanej lub metalowej misce. Jeśli w szklanej, to wybierzmy grubsze szkło, któremu nie zaszkodzi wyższa temperatura.miskę umieszczamy na garnku z delikatnie wrzącą wodą – na najniższym możliwym ogniu. Miska w żadnym wypadku nie może się stykać z lustrem wody – tak naprawdę rozpuszczamy czekoladę za pomocą pary wodnej, a nie gorącej wody.dajmy czekoladzie czas, by roztopiła się powoli. Możemy ją delikatnie przemieszać od czasu do czasu, ale najlepiej zostawić ją w spokoju.bardzo ważne jest, by temperatura naszej czekolady nie przekroczyła 46ºC (w przypadku białej i mlecznej, a 48ºC w przypadku gorzkiej), bo czekolada się zwarzy. Możemy to kontrolować za pomocą termometru lub sprawdzając temperaturę czekolady na nadgarstku (ma dawać odczucie delikatnego ciepła).musimy również uważać, by do czekolady nie dostała się nawet odrobina wody.Opublikowano: 12 sierpnia 2014Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Jak poprawnie obrać owoc granatu?
Co to jest temperowanie czekolady i jakie daje korzyści?
Z wizytą na planie „Księgowej w kuchni” i wywiad z Marią Ożgą
Pomysł na prezent: ciastka DIY z etykietą do pobraniaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus