Wykonanie
Małe słodkości w czasie Świąt są nieocenione.
Ciasteczka, pierniczki, pralinki czy
czekoladki, te wszystkie
słodycze ułożone na ozdobnych talerzach i paterach pięknie zdobią stoły. Po kilku obfitych posiłkach świątecznych, kiedy nie ma się już ochoty na ciężkie ciasta, słodkie przekąski są doskonałe do
kawy czy
herbaty.Dzisiejsze
ciasteczka, a właściwie
czekoladki, których zrobiłam bardzo dużo, zniknęły błyskawicznie. Aksamitne, mocno
czekoladowe, z drobinkami
wiórków kokosowych i lekką nutą
alkoholową, rozpływają się w ustach. Można je również pięknie zapakować i zrobić z nich niezwykły prezent.

Składniki:125g
herbatników, najlepiej digestive, chociaż ja użyłam
ciastek BelVita zbożowych4 łyżki
kakao55g
wiórków kokosowych200g słodzonego
mleka skondensowanego15ml
brandy albo innego
alkoholu
Jak zrobiłam:
Ciasteczka rozdrobniłam wałkiem na pył. Wymieszałam z
kakao, wiórkami kokosowymi,
mlekiem skondensowanym i
alkoholem. Wstawiłam w miseczce do lodówki i zostawiłam na noc.Następnego dnia uformowałam kulki - około 25 sztuk i obtoczyłam je w
kakao.Do czasu podania najlepiej przechowywać je w lodówce, ale przed podaniem najlepiej je wyjąć trochę wcześniej, bo najlepsze są w temperaturze pokojowej.