Wykonanie
Dziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z
kiełków fasoli. To stir-fry (potrawa przygotowana w specyficzny sposób - smażenie z jednoczesnym, ciągłym mieszaniem) jest niesamowicie świeże, aromatyczne i chrupiące. Idealnie sprawdzi się jako danie główne lub jako dodatek do
mięs. Polecam!

Składniki :1 ząbek
czosnku drobno posiekany1 łyżeczka świeżego startego
imbiru1
marchewka pokrojona w zapałki0,5 szklanki
pędów bambusa pokrojonych w zapałki450g
kiełków fasoli0,5 łyżeczki
soliduża szczypta
białego pieprzu1 łyżka jasnego
sosu sojowego0,5 łyżki
oleju sezamowegooliwa do smażenia

Przygotowanie :W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, dodać
czosnek i
imbir i smażyć przez chwilę często mieszając. Uważać, aby nie przypalić
czosnku! Dodać
marchewkę i
pędy bambusa, smażyć ciągle mieszając (stir-fry) przez kilka minut. Dodać
kiełki fasoli, doprawić
solą i
pieprzem i smażyć przez kolejne kilka minut, do czasu aż
kiełki będą ciepłe. Polać
sosem sojowym i
olejem sezamowym, wymieszać i natychmiast podawać.

Smacznego !