ßßß Cookit - przepis na Stir-fry z kiełków fasoli

Stir-fry z kiełków fasoli

nazwa

Wykonanie

Dziś, po dłuższej przerwie, wracam do gotowania. W związku z moimi lekkimi poniedziałkami oraz wciąż trwającą akcją tajską przygotowałam pyszne i chrupiące stir-fry z kiełków fasoli. To stir-fry (potrawa przygotowana w specyficzny sposób - smażenie z jednoczesnym, ciągłym mieszaniem) jest niesamowicie świeże, aromatyczne i chrupiące. Idealnie sprawdzi się jako danie główne lub jako dodatek do mięs. Polecam!
Składniki :
1 ząbek czosnku drobno posiekany
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 marchewka pokrojona w zapałki
0,5 szklanki pędów bambusa pokrojonych w zapałki
450g kiełków fasoli
0,5 łyżeczki soli
duża szczypta białego pieprzu
1 łyżka jasnego sosu sojowego
0,5 łyżki oleju sezamowego
oliwa do smażenia
Przygotowanie :
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i imbir i smażyć przez chwilę często mieszając. Uważać, aby nie przypalić czosnku! Dodać marchewkę i pędy bambusa, smażyć ciągle mieszając (stir-fry) przez kilka minut. Dodać kiełki fasoli, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kolejne kilka minut, do czasu aż kiełki będą ciepłe. Polać sosem sojowym i olejem sezamowym, wymieszać i natychmiast podawać.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/11/stir-fry-z-kiekow-fasoli.html