ßßß Cookit - przepis na ZDROWE BABECZKI FIGOWO-MIĘTOWE

ZDROWE BABECZKI FIGOWO-MIĘTOWE

nazwa

Wykonanie

Jak tak dalej pójdzie sama rozsmakuję się w słodkościach... ;)
Jeśli jesteś moim gościem po raz pierwszy spieszę wyjaśnić, że nie przepadam za deserami, ciastami, słodkimi smakami. Jednak znajdziesz ich tutaj całe mnóstwo. Domowe żelki, babeczki, ciasta i ciastka. Ich adresatem jest mój mały synek, którego odżywiam bez cukru, bezmlecznie, ograniczając gluten (eliminuję pszenną mąkę). W efekcie nasze słodkości są bardzo zdrowe i nietuczące, pozbawione chemicznych dodatków. Mogą stanowić pełnowartościowe przekąski.
Zapraszamy do słodkiego stołu bez wyrzeczeń i liczenia kalorii.
Dziś nasze ostatnie marchewkowo-gryczane babeczki w nowej odsłonie.
Figowo-miętowej.
Na zdrowie!
:)
Składniki:
1. składniki oraz wykonanie ciasta tak jak w przypadku babeczek koko
(przepis)
2. Krem figowy:
suszone figi (ekologiczne, nie kupuj owoców siarkowanych, są niezdrowe, ok 200g)
woda
szczypta kurkumy
plaster świeżego imbiru
3. świeże liście mięty
Wykonanie:
Przygotuj i upiecz babeczki wg -----> przepis u.
Ostudź. Przygotuj krem figowy. Suszone figi włóż do garnuszka, dodaj kurkumę i imbir, podlej wodą (tak by przykryła owoce max do połowy) i gotuj pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, do momentu kiedy będą miękkie i łatwo poddadzą się miksowaniu (u mnie ok. 10 minut -zależy od miękkości fig). Następnie ostudź masę, usuń imbir i zmiksuj. Gęstym figowym kremem smaruj przekrojone babeczki i przekładaj świeżymi liśćmi mięty.
Połącz połówki i podawaj.
Gotowe!
Smakowite połączenie naturalnych aromatów.
Balans między ciepłą figą a chłodzącą miętą - znakomity!
:)
Smacznego!
Ciao!
:)
Źródło:http://smakoterapia.blogspot.com/2012/08/zdrowe-babeczki-figowo-mietowe.html