ßßß Cookit - przepis na Tiramisu wersja light

Tiramisu wersja light

nazwa

Wykonanie

Tiramisu
Tiramisu to włoska klasyka w dziedzinie pysznych deserów:) Ja w tym przepisie pozwoliłam sobie słodkie, pszenne biszkopty zastąpić orkiszowymi waflami kakaowymi, co ważne – bez dodatku cukru! A do osłodzenia deseru użyłam miodu oraz czekolady o zawartości ziarna kakaowego 70%.
Wyszło pysznie! Spróbujcie:)
Składniki:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
100 ml amaretto
1 łyżka drobno startej czekolady
1 łyżka miodu
16 małych wafli orkiszowych, niesłodzonych
Podane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 4 osób.
Przygotowanie
1. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką płynnego miodu.
2. Serek mascarpone łączymy z 50 ml amaretto i dokładnie mieszamy.
3. Łączymy ubitą kremówkę z masą z mascarpone i amaretto i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
4. Sporządzamy mocny napar z kawy (około 150 ml) i wlewamy do niego 50 ml amaretto.
5. W pucharkach układamy na przemian krem mascarpone (1 łyżka) i namoczone w naparze z kawy i amaretto wafle.
6. Wierzch deseru dekorujemy kremem z mascarpone obsypanym obficie czekoladą.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/tiramisu-wersja-light