TiramisuTiramisu to włoska klasyka w dziedzinie pysznych deserów:) Ja w tym przepisie pozwoliłam sobie słodkie, pszenne biszkopty zastąpić orkiszowymi waflami kakaowymi, co ważne – bez dodatku cukru! A do osłodzenia deseru użyłam miodu oraz czekolady o zawartości ziarna kakaowego 70%.Wyszło pysznie! Spróbujcie:)Składniki:250 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki 30%100 ml amaretto1 łyżka drobno startej czekolady1 łyżka miodu16 małych wafli orkiszowych, niesłodzonychPodane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 4 osób.Przygotowanie1. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1 łyżką płynnego miodu.2. Serekmascarpone łączymy z 50 ml amaretto i dokładnie mieszamy.3. Łączymy ubitą kremówkę z masą z mascarpone i amaretto i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.4. Sporządzamy mocny napar z kawy (około 150 ml) i wlewamy do niego 50 ml amaretto.5. W pucharkach układamy na przemian krem mascarpone (1 łyżka) i namoczone w naparze z kawy i amarettowafle.6. Wierzch deseru dekorujemy kremem z mascarpone obsypanym obficie czekoladą.