ßßß Cookit - przepis na Chrupiące trufle orzechowo-czekoladowe

Chrupiące trufle orzechowo-czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
75 g czekolady mlecznej
25 g czekolady ciemnej 70%
50 g serka mascarpone
1/2 łyżeczki likieru orzechowego (ewentualnie amaretto, baileys, innego)
20 g orzechów laskowych, prażonych i obranych
10 g suchej wafli (tj kawałek wielkości ok. 9 x 18 cm)
do obtoczenia
40 g orzechów laskowych, prażonych i obranych
Wykonanie
wszystkie orzechy laskowe (20 + 40 g) pozbawić skórki poprzez prażenie – nada im to też aromatu
gdy orzechy całkowicie wystygną po prażeniu, to posiekać je drobno nożem lub zmielić bardzo krótko w malakserze – należy zrobić to z wyczuciem bo nie chcemy uzyskać mielonych orzechów, a drobne kawałeczki. Orzechy podzielić na 20 g do nadzienia oraz na 40 g do obtoczenia
wafel pokroić lub pokruszyć na małe kawałeczki
serek wyjąć kilkanaście minut wcześniej z lodówki, ale może być chłodny
czekolady roztopić w kąpieli wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą wodą, do szklanej miski dać połamane czekolady. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć czekolady. Uważać by do czekolady nie dostała się woda. Więcej informacji o roztapianiu czekolady we wpisie . Roztopione czekolady ostawić do przestudzenia, ale tak by nadal były płynne
do serka mascarpone wlewać ostudzoną czekoladę cały czas miksując, aż do połączenia na jednolity krem. Pod koniec wlać likier. Następnie do masy wsypać 20 g posiekanych orzechów oraz pokruszony wafel i całość wymieszać
czekoladową masę wstawić do lodówki na około pół godziny do godziny, aż uzyskamy dość twardą konsystencję
gdy masa zgęstnieje, wydzielać porcje wielkości kopiastej łyżeczki i toczyć je w dłoniach na idealną kulę. Postępować tak, aż do wykorzystania całej masy
następnie wysypać na talerz 40 g posiekanych orzechów i obtoczyć w nich dokładnie każdą truflę. Podczas toczenia lekko dociskać, by orzechy dobrze sie przylepiły
schłodzić trufle w lodówce przez minimum pół godziny
przechowywać w lodówce
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/chrupiace-trufle-orzechowo-czekoladowe