Wykonanie
Składniki75 g
czekolady mlecznej25 g
czekolady ciemnej 70%50 g
serka mascarpone1/2 łyżeczki
likieru orzechowego (ewentualnie
amaretto, baileys, innego)20 g
orzechów laskowych, prażonych i obranych10 g suchej
wafli (tj kawałek wielkości ok. 9 x 18 cm)do obtoczenia40 g
orzechów laskowych, prażonych i obranychWykonaniewszystkie
orzechy laskowe (20 + 40 g) pozbawić skórki poprzez prażenie – nada im to też aromatugdy
orzechy całkowicie wystygną po prażeniu, to posiekać je drobno nożem lub zmielić bardzo krótko w malakserze – należy zrobić to z wyczuciem bo nie chcemy uzyskać mielonych
orzechów, a drobne kawałeczki.
Orzechy podzielić na 20 g do nadzienia oraz na 40 g do obtoczenia
wafel pokroić lub pokruszyć na małe kawałeczki
serek wyjąć kilkanaście minut wcześniej z lodówki, ale może być chłodny
czekolady roztopić w kąpieli
wodnej: umieścić szklaną miskę nad garnkiem z gorącą
wodą, do szklanej miski dać połamane
czekolady. Nie przekraczać temperatury 46ºC, by nie zwarzyć
czekolady. Uważać by do
czekolady nie dostała się
woda. Więcej informacji o roztapianiu
czekolady we wpisie . Roztopione
czekolady ostawić do przestudzenia, ale tak by nadal były płynnedo
serka mascarpone wlewać ostudzoną
czekoladę cały czas miksując, aż do połączenia na jednolity krem. Pod koniec wlać
likier. Następnie do masy wsypać 20 g posiekanych
orzechów oraz pokruszony
wafel i całość wymieszać
czekoladową masę wstawić do lodówki na około pół godziny do godziny, aż uzyskamy dość twardą konsystencjęgdy masa zgęstnieje, wydzielać porcje wielkości kopiastej łyżeczki i toczyć je w dłoniach na idealną kulę. Postępować tak, aż do wykorzystania całej masynastępnie wysypać na talerz 40 g posiekanych
orzechów i obtoczyć w nich dokładnie każdą
truflę. Podczas toczenia lekko dociskać, by
orzechy dobrze sie przylepiłyschłodzić
trufle w lodówce przez minimum pół godzinyprzechowywać w lodówce

