ßßß Cookit - przepis na Banany w cieście kokosowym

Banany w cieście kokosowym

nazwa

Wykonanie

Banany w cieście to deser stworzony z myślą o małych konsumentach (puszyste, pachnące, słodkie ale bez cukru) jak również osobach z nietolerancją glutenu, bo właśnie z myślą o nich pszenną oczyszczoną mąkę zastąpiłam mąką kukurydzianą. Dodatek cukru zastąpiłam miodem – czyli zdrowszym wydaniem słodyczy.
Banany w cieście kokosowym – składniki
2 banany
20 g wiórków kokosowych
2 jajka
1 łyżka miodu
3 łyżki mąki kukurydzianej
100 ml ciepłego mleka
Podane składniki wystarczą do przygotowania około 12 – 15 sztuk.
Przygotowanie
W misce łączymy 2 jajka, wiórki kokosowe, 1 łyżkę miodu oraz 100 ml ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy 3 łyżki mąki kukurydzianej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystkie składniki ponownie dokładnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję, tyk by nie spływało z bananów.
Banany obieramy i kroimy skośnie na plastry. Plastry przekładamy do naczynia w którym jest ciasto i delikatnie mieszamy.
Banany smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu. Po około 1-2 minuty z każdej strony. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Serwujemy gorące z syropem klonowym i gałązką mięty.
Deser ten sprawdzi się również bardzo dobrze jako słodki dodatek do drugiego śniadania w szkole dla naszych pociech.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/przepis/banany-w-ciescie-kokosowym-deser-bezglutenowy