1 ananasgarść żurawiny (najlepiej świeżej)sok z połowy cytryny (lub 2 łyżki octu balsamicznego)4 łyżki miodu3 łyżki oliwyskórka otarta z 1 pomarańczy10 g posiekanych orzechówgałka lodów waniliowych1 łyżka brązowego cukruPodane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 4 osób.Ananasa obieramy, kroimy na pół po długości i wydrążamy środki (fot. 2). Następnie każdą z połówek kroimy w plastry (fot. 3) a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.Miód mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny (lub z octem balsamicznym), dodajemy też startą skórkę z pomarańczy. Tak przygotowanym sosem polewamy ananasa. Obok układamy żurawinę (najlepiej jeśli jest świeża, ale z powodzeniem można ją zastąpić suszoną żurawiną). Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami, mogą to być orzechy włoskie.Ananas powinien piec się około 40 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku, początkowo pod przykryciem, później bez, tak by się zrumienił (fot. 5). Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy brązowym cukrem, który pod wpływem wysokiej temperatury ulegnie karmelizacji i stworzy chrupiącą warstwę na wierzchu.Po upieczeniu ananasa porcjujemy, a na każdej porcji układamy gałkę lodów. Mogą być to lody waniliowe lub sorbetowe.Ananas w tej wersji to pyszny i zdrowy deser. Polecam!!