ßßß Cookit - przepis na Pieczony ananas z żurawiną i pomarańczową skórką

Pieczony ananas z żurawiną i pomarańczową skórką

nazwa

Wykonanie

1 ananas
garść żurawiny (najlepiej świeżej)
sok z połowy cytryny (lub 2 łyżki octu balsamicznego)
4 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
skórka otarta z 1 pomarańczy
10 g posiekanych orzechów
gałka lodów waniliowych
1 łyżka brązowego cukru
Podane składniki wystarczą do przygotowania deseru dla 4 osób.
Ananasa obieramy, kroimy na pół po długości i wydrążamy środki (fot. 2). Następnie każdą z połówek kroimy w plastry (fot. 3) a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
Miód mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny (lub z octem balsamicznym), dodajemy też startą skórkę z pomarańczy. Tak przygotowanym sosem polewamy ananasa. Obok układamy żurawinę (najlepiej jeśli jest świeża, ale z powodzeniem można ją zastąpić suszoną żurawiną). Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami, mogą to być orzechy włoskie.
Ananas powinien piec się około 40 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku, początkowo pod przykryciem, później bez, tak by się zrumienił (fot. 5). Na 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy brązowym cukrem, który pod wpływem wysokiej temperatury ulegnie karmelizacji i stworzy chrupiącą warstwę na wierzchu.
Po upieczeniu ananasa porcjujemy, a na każdej porcji układamy gałkę lodów. Mogą być to lody waniliowe lub sorbetowe.
Ananas w tej wersji to pyszny i zdrowy deser. Polecam!!
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/pieczony-ananas-z-zurawina