ßßß Cookit - przepis na Dietetyczna konfitura z dyni

Dietetyczna konfitura z dyni

nazwa

Wykonanie

Jako dziecko uwielbiałam wszelkiego rodzaju domowe przetwory z owoców i warzyw. Słodki owocowy smak, był ich największym atutem. Minus to bardzo duży dodatek cukru, który niestety nie należy do zdrowych produktów;/;/ a jego kaloryczność często powala z nóg i sprawia tym samym, że rezygnujemy z ulubionych potraw. Dzisiejsza propozycja konfitury to dietetyczna wersja przetworu na zimę z modnego ostatnio a przy okazji bardzo zdrowego warzywa czyli DYNI . Cukier zastąpiony został w większości suszonymi liśćmi stewii, która jak wiemy posiada znikomą ilość kalorii a oprócz tego ma udowodnione prozdrowotne działanie. Pomarańcze i sok z cytryny nadadzą orzeźwiającego posmaku a szałwia wspomoże naszą odporność oraz układ trawienny.
2 kg dyni (obranej, pokrojonej w kostkę)
0,5 l wody
3 pomarańcze
sok wyciśnięty z 2 cytryn
10 g suszonych liści stewii
garść świeżej szałwii
2 łyżki cukru trzcinowego
Obraną i pokrojoną w grubą kostkę dynię wkładamy do garnka, wlewamy 0,5 litra wody i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając. Po kilkunastu minutach dodajemy obrane i pokrojone w cząstki pomarańcze. Postarajmy się, aby miały jak najmniej białej błonki, która w nadmiarze może nadać konfiturze gorzkiego posmaku. Gdy dynia zmięknie, dodajemy suszone liście stewii, 2 łyżki trzcinowego cukru, sok wyciśnięty z dwóch cytryn oraz posiekane drobno liście szałwii. Jeśli nie dysponujecie szałwią po prosto jej nie dodawajcie, konfitura wyjdzie równie dobra. Ja użyłam szałwii ze względu na jej walory zdrowotne. Całość gotujemy na wolnym ogniu często mieszając do momentu aż znaczna część wody odparuje a dynia zmięknie i będzie się rozpadać. Aby konfitura miała jednolitą gładką konsystencję po zestawieniu z ognia przy użyciu blendera miksujemy ją.
Gorącą konfiturę porcjujemy do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików. Mocno zakręcamy i odstawiamy. Tu nie ma konieczności dodatkowej pasteryzacji gdyż pod wpływem wysokiej temperatury konfitury słoiki zassą się.
ZASTOSOWANIE
Konfitura świetnie smakuje jako dodatek do pełnoziarnistego pieczywa, racuchów, naleśników, lodów, jogurtu naturalnego.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/dietetyczna-konfitura-dyni-pomarancza-szalwia