Wykonanie
Dzisiaj polecam dżemik
truskawkowy zrobiony metodą tradycyjną ,czyli wysmażany bez dodatku środków żelujących. Nic nie mam przeciwko takim wynalazkom i często je również używam, ale czasami warto wrócić do przepisów naszych babć.



SKŁADNIKI(Na jedną porcję)Czas przygotowania ok. 3-4 godziny1 kg.
truskawek300-350 g
cukru ( można dodać więcej jeśli lubimy słodkie)1/2
soku z cytrynyWYKONANIE
Truskawki płuczemy ,usuwamy szypułki . Tłuczkiem do
ziemniaków lekko rozdrabniamy.
Truskawki zasypujemy połową ilości
cukru i odstawiamy na ok .2 godz. w chłodne miejsce, aby puściły sok. W ciepłe dni wstawiamy do lodówki.

Następnie gotujemy
truskawki na dość mocnym ogniu, aby zagotować sok i
truskawki. Wyciskamy
sok z cytryny.Po zgotowaniu zmniejszamy ogień i smażymy ok. 2 godz.. następnie dodajemy resztę
cukru i smażymy jeszcze następne 2 godz. często mieszając.Po pewnym czasie
dżem zaczyna ciemnieć i gęstnieć. Można wylać na talerzyk i wtedy zobaczymy, czy szybko się ścina. Jeśli tak jest gotowy.

Gorącym
dżemem napełniamy wyparzone słoiki. Odwracamy do góry dnem i trzymamy tak ok 10 min.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.