ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy domowy

Dżem truskawkowy domowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj polecam dżemik truskawkowy zrobiony metodą tradycyjną ,czyli wysmażany bez dodatku środków żelujących. Nic nie mam przeciwko takim wynalazkom i często je również używam, ale czasami warto wrócić do przepisów naszych babć.
SKŁADNIKI
(Na jedną porcję)
Czas przygotowania ok. 3-4 godziny
1 kg. truskawek
300-350 g cukru ( można dodać więcej jeśli lubimy słodkie)
1/2 soku z cytryny
WYKONANIE
Truskawki płuczemy ,usuwamy szypułki . Tłuczkiem do ziemniaków lekko rozdrabniamy.
Truskawki zasypujemy połową ilości cukru i odstawiamy na ok .2 godz. w chłodne miejsce, aby puściły sok. W ciepłe dni wstawiamy do lodówki.
Następnie gotujemy truskawki na dość mocnym ogniu, aby zagotować sok i truskawki. Wyciskamy sok z cytryny.
Po zgotowaniu zmniejszamy ogień i smażymy ok. 2 godz.. następnie dodajemy resztę cukru i smażymy jeszcze następne 2 godz. często mieszając.
Po pewnym czasie dżem zaczyna ciemnieć i gęstnieć. Można wylać na talerzyk i wtedy zobaczymy, czy szybko się ścina. Jeśli tak jest gotowy.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone słoiki. Odwracamy do góry dnem i trzymamy tak ok 10 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/08/dzem-truskawkowy-domowy.html