Ciasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata.SKŁADNIKI:Spód ciasta:150 g ciastekmaślanych ciemnych6 łyżek masła16 g cukru waniliowegoMasa wiśniowa:1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych;1 l soku wiśniowego;3 budynie wiśniowe;2 galaretki wiśniowe;Masa śmietanowa:500 ml śmietany kremówki1 galaretka cytrynowa2 łyżki cukru pudruDodatkowo wiórki kokosowe do posypania.WYKONANIE:Masło roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy, dodajemy masło i cukier - miksujemy. Okruszki wciskamy w dno blaszki (28 na 18) Umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę.Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki.Przygotowujemy masę wiśniową3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy mrożone wiśnie. Mieszamy.Masę wykładamy na biszkopt, zostawiamy 4 łyżki na wierzch ciasta.Masę wiśniową wykładamy na masę śmietanową. Na masę wiśniową dodajemy pozostałą bitą śmietanę. Na wierzch układamy po skosie resztę masy wiśniowej.Obficie posypujemy wiórkami i wstawiamy do lodówki. Dobrze schładzamy.SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.