ßßß

Prawdziwy dobry zakwas:2 szklanki mąki żytniejwoda tak, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany1 łyżeczka soliWykonanie:Szklankę mąki wymieszać z letnią wodą, odstawić na dobę w ciepłe miejsce. Po dobie dodajemy znowu pół szklanki maki, wodę i dobrze mieszamy, żeby napowietrzyć. Odstawiamy na dobę. Następnego dnia znowu dodajemy trochę maki i wody i znowu dobrze mieszamy. Taki zakwas powstaje w chłodne dni ok. trzy doby, latem krócej. Tak przygotowany zakwas dodajemy do ciasta chlebowego. Po wyrobieniu odkładamy trochę do słoiczka i mamy na następne pieczenie, trzymając w lodówce.Składniki na chlebzakwas1/2 kg maki pszennej1/2 kg maki żytniej1/2 mąki graham z orkiszemszklanka ciepłej wody2 łyżki słonecznika2 łyżki siemienia lnianego1 łyżka soliWykonanieDo miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy wodę i wszystko mieszać do połączenia się składników. Następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i niezbyt luźne, przez ok 7- 10 minut ( wyrabiamy rekami)Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie wyjąc ciasto z miski na blat posypany mąką i jeszcze raz dobrze wyrobić. Zrobić bochenek zostawić na blacie pod przykryciem na ok. 40 min.




Po tym czasie napełnić ciastem foremki ( połowa formy) wysypane otrębami. Posypać ziarnem słonecznika. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec kiedy ciasto wypełni cała formę.Piekarnik powinien być nagrzany do ok. 220 stopni C. Wstawić chleb i piec 1 godzinę.Upieczony chleb odstawić do ostudzenia.

SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.