Wykonanie
Bardzo dawno piekłam już chlebek, dlatego należało od nowa zrobić zakwas i poczekać ,aż wyrośnie.
Chleb już gotowy. Cała kuchnia pachnie.
Chleb się studzi , ale każdy próbuje już coś sobie odkroić.Jest pyszny chrupiący. Polecam


Prawdziwy dobry zakwas:2 szklanki
mąki żytniej
woda tak, by uzyskać konsystencję gęstej
śmietany1 łyżeczka
soliWykonanie:Szklankę
mąki wymieszać z letnią
wodą, odstawić na dobę w ciepłe miejsce. Po dobie dodajemy znowu pół szklanki
maki,
wodę i dobrze mieszamy, żeby napowietrzyć. Odstawiamy na dobę. Następnego dnia znowu dodajemy trochę
maki i
wody i znowu dobrze mieszamy. Taki zakwas powstaje w chłodne dni ok. trzy doby, latem krócej. Tak przygotowany zakwas dodajemy do ciasta
chlebowego. Po wyrobieniu odkładamy trochę do słoiczka i mamy na następne pieczenie, trzymając w lodówce.Składniki na
chlebzakwas1/2 kg
maki pszennej1/2 kg
maki żytniej1/2
mąki graham z orkiszemszklanka ciepłej
wody2 łyżki
słonecznika2 łyżki
siemienia lnianego1 łyżka
soliWykonanieDo miski wsypujemy
mąkę,
sól, dodajemy
wodę i wszystko mieszać do połączenia się składników. Następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i niezbyt luźne, przez ok 7- 10 minut ( wyrabiamy rekami)Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Następnie wyjąc ciasto z miski na blat posypany
mąką i jeszcze raz dobrze wyrobić. Zrobić bochenek zostawić na blacie pod przykryciem na ok. 40 min.






Po tym czasie napełnić
ciastem foremki ( połowa formy) wysypane
otrębami. Posypać
ziarnem słonecznika. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec kiedy ciasto wypełni cała formę.Piekarnik powinien być nagrzany do ok. 220 stopni C. Wstawić
chleb i piec 1 godzinę.Upieczony
chleb odstawić do ostudzenia.



SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.