Wykonanie
Profiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w
sumie taka miniaturowa odmiana naszych
polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów.

Składniki na profiterole:1 szklanka
wody125 g
masła1 szklanka
mąki pszennej5
jajekszczypta
soliSkładniki na krem:1 szklanka
ajerkoniaku1 szklanka
smietanki 36%4 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukru pudruPolewa:100 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
śmietanki kremówkicukier puder
Sposób przygotowania:W garnku zagotować
wodę z
masłem i
solą, wsypać
mąkę i energicznie mieszając, połączyć w całość. Gotowe ciasto jest błyszczące i łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Ciasto pozostawić do wtstygnięcia, a następnie wbijać do niego po kolei
jajka ciągle miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę około 2 cm kółka. Wstawić do piekarnika z termmobiegiem nastawionego na 200 C i piec przez około 20 minut. Wyjać i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z
cukrem pudrem, dodać namoczoną w 1/4 szklanki wrzątku przestudzona
żelatynę i
ajerkoniak. Wszystko połączyć za pomoca miksera i odstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie masę przełożyć do szprycy z długą końcówka ( taką do napełniania pączków) i wcisnąć krem w każdą kuleczkę.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, dodać
śmietankę i za pomocą łyżeczki lub szprycy udekorować nasze malestwa. Gdty
czekolada zacznie juz zastygać, posypać
cukrem pudrem i podawać. Smacznego!