ßßß Cookit - przepis na Profiterolki z ajerkoniakiem

Profiterolki z ajerkoniakiem

nazwa

Wykonanie

Profiterolki to popularny francuski deser z ciasta parzonego. Nazwa jak najbardziej światowa, ale to w sumie taka miniaturowa odmiana naszych polskich ptysi. Można je nadziewać dowolnym kremem za pomocą szprycy, nie przecinając ich na pół jak ma to miejsce właśnie w przypadku wspomnianych ptysi czy eklerów.
Składniki na profiterole:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
Składniki na krem:
1 szklanka ajerkoniaku
1 szklanka smietanki 36%
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki
cukier puder
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować wodę z masłem i solą, wsypać mąkę i energicznie mieszając, połączyć w całość. Gotowe ciasto jest błyszczące i łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Ciasto pozostawić do wtstygnięcia, a następnie wbijać do niego po kolei jajka ciągle miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę około 2 cm kółka. Wstawić do piekarnika z termmobiegiem nastawionego na 200 C i piec przez około 20 minut. Wyjać i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać namoczoną w 1/4 szklanki wrzątku przestudzona żelatynę i ajerkoniak. Wszystko połączyć za pomoca miksera i odstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie masę przełożyć do szprycy z długą końcówka ( taką do napełniania pączków) i wcisnąć krem w każdą kuleczkę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i za pomocą łyżeczki lub szprycy udekorować nasze malestwa. Gdty czekolada zacznie juz zastygać, posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/02/profiterolki-z-ajerkoniakiem.html