ßßß
Składniki na profiterole:1 szklanka wody125 g masła1 szklanka mąki pszennej5 jajekszczypta soliSkładniki na krem:1 szklanka ajerkoniaku1 szklanka smietanki 36%4 łyżeczki żelatyny2 łyżki cukru pudruPolewa:100 g gorzkiej czekolady2 łyżki śmietanki kremówkicukier puder
Sposób przygotowania:W garnku zagotować wodę z masłem i solą, wsypać mąkę i energicznie mieszając, połączyć w całość. Gotowe ciasto jest błyszczące i łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Ciasto pozostawić do wtstygnięcia, a następnie wbijać do niego po kolei jajka ciągle miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę około 2 cm kółka. Wstawić do piekarnika z termmobiegiem nastawionego na 200 C i piec przez około 20 minut. Wyjać i ostudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać namoczoną w 1/4 szklanki wrzątku przestudzona żelatynę i ajerkoniak. Wszystko połączyć za pomoca miksera i odstawić do lodówki na 10 minut. Po tym czasie masę przełożyć do szprycy z długą końcówka ( taką do napełniania pączków) i wcisnąć krem w każdą kuleczkę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i za pomocą łyżeczki lub szprycy udekorować nasze malestwa. Gdty czekolada zacznie juz zastygać, posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!