ßßß
Składniki:400 g grubej kaszy jęczmiennej600 g wątróbki drobiowej2 średnie cebule1 łyżka majeranku1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka soli1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu1 łyżeczka przyprawy tandori masala2 łyżki olejuCienkie oczyszczone jelita wieprzowe 2 , 5-3 metry
Sposób przygotowania:Kaszę ugotować do miękkości na sypko. Ostudzić i przełożyć do miski.Wątróbkę umyć, oczyścić i drobniutko posiekać nożem, przełożyć do kaszy.Cebulę obrać, również drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kaszy i wątróbki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.Do maszynki do mięsa dokręcić końcówkę masarską i nałożyć na nią umyte kiszki ( najlepiej to zrobić napełniając jelita zimną bieżącą wodą z kranu), zawiązać końcówkę i przystąpić do jej napełniania, pamiętając, że kaszanki nie należy robić zbyt twardej, bo trzeba jeszcze będzie pozawijać ją w pętka.
Tak przygotowaną kaszankę przełożyć do garnka, zalać zimną wodą, zagotować, przykryć garnek i wyłączyć gaz.Kaszanka powinna się parzyć około 20 minut. Jest gotowa do jedzenia, ale ja najbardziej ją lubię podsmażoną na patelni na oleju z odrobiną masła.
Zapraszam do wypróbowania przepisu, życząc jednocześnie Smacznego.