ßßß
Składniki:120g mąki pszennej120g dobrej jakości masła orzechowego100g cukru (u mnie pół na pół cukier puder z domowym cukrem waniliowym)60g masła1 jajko1/2 łyżeczki sodyopcjonalnie 1 łyżka zimnej wody
Wykonanie:- miękkie masło utrzeć z cukrem- cały czas ucierając, dodać jajko, a następnie masło orzechowe- mąkę przesiać razem z sodą oczyszczoną, dodać do masy, utrzeć lub szybko wyrobić ręcznie- jeśli ciasto nie chce się odpowiednio skleić, można dodać 1 łyżkę zimnej wody
- ciasto powinno być miękkie- ciasto zafoliować i schłodzić- ze schłodzonego ciasta uformować nieduże kulki (u mnie około 15g), ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, lekko spłaszczyć gładkim dnem szklanki
- ciasteczka piec 12-14 minut w 170-180 stopniach, najlepiej upiec 1-2 ciasteczka "testowe", aby sprawdzić, ile czasu potrzebują na upieczenie- ciasteczka tuż po wyjęciu z piekarnika są z wierzchu dość miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją, nie należy ich piec za długo- jak większość ciasteczek, należy je przechowywać w szczelnym pojemniku