Wykonanie
Ciasteczka z
masłem orzechowym to jedne z tych smakołyków, od których nie można się oderwać i trudno poprzestać na jednym.
Ciasteczka są lekko słone w smaku, a dzięki sporej zawartości
masła z
fistaszków, wyczuwalnie
orzechowe. Jak większość
ciasteczek, są szybkie w przygotowaniu, więc jeśli lubicie
orzechy ziemne, a tym samym -
masło orzechowe, wypróbujcie przepis :)Z podanych składników powinno wyjść około 32 sztuk, jedno
ciasteczko zawiera 60-70 kalorii.

Składniki:120g
mąki pszennej120g dobrej jakości
masła orzechowego100g
cukru (u mnie pół na pół
cukier puder z domowym
cukrem waniliowym)60g
masła1
jajko1/2 łyżeczki
sodyopcjonalnie 1 łyżka zimnej
wody
Wykonanie:- miękkie
masło utrzeć z
cukrem- cały czas ucierając, dodać
jajko, a następnie
masło orzechowe-
mąkę przesiać razem z
sodą oczyszczoną, dodać do masy, utrzeć lub szybko wyrobić ręcznie- jeśli ciasto nie chce się odpowiednio skleić, można dodać 1 łyżkę zimnej
wody
- ciasto powinno być miękkie- ciasto zafoliować i schłodzić- ze schłodzonego ciasta uformować nieduże kulki (u mnie około 15g), ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, lekko spłaszczyć gładkim dnem szklanki

-
ciasteczka piec 12-14 minut w 170-180 stopniach, najlepiej upiec 1-2
ciasteczka "testowe", aby sprawdzić, ile czasu potrzebują na upieczenie-
ciasteczka tuż po wyjęciu z piekarnika są z wierzchu dość miękkie, po ostygnięciu nieco twardnieją, nie należy ich piec za długo- jak większość
ciasteczek, należy je przechowywać w szczelnym pojemniku