ßßß
Składniki:400g mąki pszennej typ 650 + do podsypywania250ml letniej wody10g drożdży świeżych20g masła1 łyżeczka cukru1pełna łyżeczka (8g) soli
Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej- drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z cukrem, dodać 50ml letniej wody i 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia rozczynu- masło roztopić, ostudzić- gdy rozczyn wyrośnie, przesiać mąkę, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę, składniki wymieszać, następnie wyrobić ciasto, pod koniec dodając stopniowo stopione masło- cały proces wyrabiania powinien trwać około 10 minut (przy ręcznym wyrabianiu)
- ciasto posmarować cienką warstwą oleju, żeby nie wyschło, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia i podwojenia objętości- wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając kilka razy pięścią, krótko wyrobić, podsypując mąką- uformować bochenek chleba: najpierw rozciągnąć ciasto tworząc prostokąt, zawinąć do środka rogi, każdy wklejając w resztę ciasta, następnie zawinąć ciasto kilkukrotnie, aż utworzy się rulon, brzegi podwinąć tak, by znajdowały się w miejscu łączenia rulonu, razem skleić
- uformowany bochenek ułożyć na blasze posypanej mąką, łączeniem do dołu, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (30-50 minut)- piekarnik nagrzać do temperatury 220-230 stopni, tuż przed włożeniem chleba wnętrze piekarnika można spryskać wodą- wyrośnięty chleb można lekko naciąć w kilku miejscach na wierzchu, używając do tego bardzo ostrego i cienkiego noża lub żyletki, dzięki temu rosnący chleb nie powinien popękać po bokach
- chleb wstawić do piekarnika, piec około 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200-210 stopni i piec kolejne 25-35 minut- upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu w spód- chleb wyjąć z piekarnika, studzić na kratce