Wykonanie
Ciasto
migda ł owe z jab ł
kami to przepis na pyszny,delikatny
biszkopt z jab ł
kami oraz
migda ł ami. Puszysta szarlotka pod chrupi ą c ą kruszonk ą z p ł
atków migda ł ów, z
kawa ł
kami skarmelizowanych jab ł ek. Dodatki to kwestia smaku, u mnie ciasto z dodatkiem m ą ki
migda ł owej, lekkie, dietetyczne, nie zawiera wcale t ł uszczu ani
proszku do pieczenia, niezwykle delikatne. Uwielbiam ten przepis, jest szybki i nowoczesny, a co najwa ż niejsze - ciasto
migda ł owe z jab ł
kami jest pyszne i rozp ł ywa si ę w ustach ....

Składniki:Na
biszkopt migdałowy:250 g
mąki pszennej ekologicznej75 g
mąki migdałowej5 całych
jajek (z wolnego wybiegu)szczypta
soliNa pulpę
jabłkową:650-700 g
jabłek bio100 g
cukru trzcinowegoNa posypkę:2 łyżki
płatk ów
migda ł ówPrzygotowanie:Przygotuj jab łka: umyj, obierz,
pokr ój w grub ą kostkę. Przeł ó ż do głębokiego rondla, zasyp
cukrem trzcinowym i postaw na małym ogniu. Stale mieszając doprowadź do ładnego skarmelizowania
jabłek. Odważ oba rodzaje
mąki - pszenną eko i
migdałową, przesyp do głębokiej misy, dodaj szczyptę
soli, wybij całe
jajka. Następnie dobrze wymieszaj trzepaczkami.Ciasto połącz z przygotowaną pulpą
jabłkową (całość ma
mieć dość płynną konsystencję) i przeł ó ż do lekko natłuszczonej okrągłej formy do pieczenia. Piecz ok. 35-40 min. w mocno nagrzanym piekarniku. Wierzch ciasta posyp
płatkami migdał ów i zapiekaj kolejne 1-2 minuty do ładnego zrumienienia
migdał ów.

